Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Nike Vaporfly och Alphafly: Från Utveckling till Kontrovers

Artikeln innehåller sponsrade länkar från Nike.


Nike Vaporfly och Nike Alphafly har revolutionerat löpningsvärlden, och anses av många vara de bästa löparskorna för maraton någonsin. I den här artikeln kommer vi att utforska deras utveckling, rekordbrytande prestanda och de kontroverser som har följt i deras spår.
Utvecklingen och teknologin bakom Nike Vaporfly 4%Nike Vaporfly skapades i syfte att optimera löpares energieffektivitet. Nike experimenterade med en ny typ av skumgummi och kolfiberplattor i skorna för att överföra energi från ett steg till nästa. Under det välkända projektet Breaking2, förde Nike samman experter från olika områden för att skapa optimala förhållanden för löparna. Resultatet var en av de mest avancerade löparskor världen skådat.

Breaking2: Strävan mot en 2-timmars maraton


Breaking2 var ett banbrytande försök från Nike och löparen Eluid Kipchoge att springa ett maraton på under två timmar. Kipchoge, utrustad med Nike Vaporfly 4%, sprang på Monza-banan i Italien, och korsade mållinjen på 2:00:25 - den snabbaste maratontiden genom tiderna, trots att den inte fick räknas som ett rekord på grund av de gynnsamma förhållandena. Dokumentären har i skrivande stund 7,3/10 i betyg på IMDB, du kan se den här:Från Vaporfly till Alphafly: Skapandet av en ny rekordbrytande sko


Efter Vaporfly-projektet, fortsatte Nike sin strävan efter att förbättra löparskornas prestanda. Med ett nytt samarbete med INEOS, lanserades Nike Alphafly, en innovativ sko som såg ut som ett rymdskepp jämfört med traditionella löparskor. Eluid Kipchoge lyckades med dessa skor göra det otänkbara - att springa ett maraton på under två timmar.


Kontrovers kring Nike Vaporfly och Alphafly


Nike Vaporfly och Alphafly skapade dock också en del kontrovers. Kritiker menade att skorna gav en alltför stor fördel, vilket ledde till debatter om "mekanisk doping" eller "skodoping". Även om det har diskuterats om att förbjuda skorna i tävlingar, är de fortfarande tillåtna med vissa restriktioner.Nike Vaporflys prestanda: Ger de verkligen bättre tider?


Svaret är definitivt ja. Flera tester visar att Nike Vaporfly ger bättre energiåtergivning än andra skor, vilket innebär att löpare kan springa snabbare med samma mängd energi. Här är en genomgång av den senaste modellen, Nike ZoomX Vaporfly Next%:
Summering

För att uppleva de unika fördelarna med dessa skor själv, kan du köpa Nike Vaporfly och Alphafly genom länkarna nedan:Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.