Skip to content Skip to footer

Nike Vaporfly och Alphafly – Kanske världens bästa löparskor!

Artikeln innehåller sponsrade länkar från Nike.

Nike Vaporfly. Nike ZoomX Vaporfly Next%.

Nike Vaporfly, tillsammans med Nike Alphafly, är förmodligen världens bästa löparskor genom alla tider.

Sedan 2017 kan det inte undgått någon med löpning som intresse att Nike Vaporfly modellerna, tillsammans med Alphafly, har blivit rejält debatterade. Eluid Kipchoge gjorde 2017 ett försök i att springa ett maraton på under 2 timmar, på Monza-banan i Italien.

Försöket hette Breaking2 och var tänkt att bli första gången någonsin en människa sprang maraton under 2 timmar. Det hela lyckades inte den gången, Eluid gick i mål på 2:00:25. Tiden var fortfarande den överlägset snabbaste maratontiden genom tiderna. Den fick inte räknas som ett rekord då förhållandena ansågs vara alldeles för gynnsamma. Försöket genomfördes i Nike Vaporfly 4%.

Hela detta projektet med Breaking2 var ett väl genomtänkt marknadsföringstrick från Nike. Syftet var såklart att visa hur otroligt fort man under lång tid, kunde springa i deras skor. Dokumentären om Breaking2 begrundade Eluid Kipchoges enorma fokus inför uppgiften. Samarbetet som var grunden till hela experimentet, samt vilket stort team, utöver Eluid, som var med i arbetet för rekordförsöket. Dokumentären har i skrivande stund 7,3/10 i betyg på IMDB, du kan se den nedan.

Nike Breaking2 – Lelisa Desisa, Eluid Kipchoge och Zersenay Tadese

Utvecklingen av Nike Vaporfly 4%

Bakgrunden till utvecklingen av Nike Vaporfly (köp här), var att Nike ville ta reda på exakt vad som krävdes, för att en löpare skulle bli så energieffektiv som det bara var möjligt. Man experimenterade med en ny typ av “skumgummi”, tillsammans med kolfiberplattor i skorna för att se om det gick överföra energi från ett steg till det nästa.

Inte nog med att man utvecklade världens mest avancerade teknik för en löparsko världen hittills hade skådat, man var också extremt besatta av att varje löpare som deltog i projektet Breaking2 skulle ha optimala förutsättningar när det var dags. Därför tog man in experter på alla tänkbara områden, från energi och dryck, till aerodynamik. Man bestämde t.ex. att det skulle springas i en specialutformad formation för att minimera luftmotståndet för Kipchoge under loppet.

Projektet var en magnifik uppvisning av vad man kan göra när världseliten inom löpning, och olika typer av vetenskap samlas. Redan vid mållinjen fanns tankar på vad man skulle göra för att fila av de sista 25 sekunderna som saknades för att komma under 2 timmar.

Fortsättning med Alphafly

När Vaporflys experiment var över jobbade Nike fortsatt vidare för att utveckla sina unika löparskor. Man påbörjade ett nytt projekt tillsammans med INEOS, där man denna gången åter gick för att uppfylla drömmen om under 2 timmar på maraton. Till få av åskådarnas förvåning, så lyckades man denna gången. Eluid Kipchoge, som nu nått närmast hjältestatus inom löparvärlden, sprang över mållinjen i Österrikiska huvudstaden Wien på 1 timme, 59 minuter och 40 sekunder. Denna gången gjorde han det i en prototyp av en ny skomodell, nämligen Nike Alphafly. Skorna såg ut som riktiga rymdskepp mot vad skotillverkare för bara ett par år sedan tillverkade, då det var modet att minimalistiska skor var det absolut bästa. Något som många nu ansåg var överbevisat.

Efter att rekordet slogs, samt flera ytterligare, både världsrekord och i Sverige inhemska rekord, raderades ut – började det pratas om att fördelen med dessa skor kanske var alldeles för stor. Är det verkligen rimligt att man får springa i så pass “bra” skor, när de dessutom till en början var extremt svåra att få tag på? En stor debatt blossade upp om mekanisk doping, där t.ex. den gamla innehavaren av svenska rekordet på marathon, Kjell-Erik Ståhl, kom in i debatten med en väldigt negativ syn på de nya skorna. I Elitpodden myntar han begreppet skodoping. Lyssna nedan, cirka 24 minuter in börjar intervjun.

Olympiska kommittén hade planer på att förbjuda skon, men tillslut blev den endast förbjuden på bana. Nu ser det ut som det fortsatt är fritt fram att tävla även med Alphafly. Du kan köpa ett par Nike Alphafly här.

Se en repris av livesändingen från första gången en människa sprang maraton under 2 timmar här:

The INEOS 1:59 Challenge

Är Nike Vaporfly och Alphafly förbjudna?

Nej, de är inte förbjudna. Det har däremot kommit nya regler som begränsar hur tjock sulan får vara, samt att skorna måste vara serietillverkade till den grad att det är rimligt för de flesta att få tag på ett par skor. D.v.s. elitaktiva får inte längre springa i prototyper när det är tävling, då det kan ge en orättvis fördel.

En kort dokumentär gällande diskussionen om skorna skulle förbjudas eller inte från Wall Street Journal, gjord i början av 2020:

Är Nike Vaporfly att se som mekanisk doping?

Ger Nike Vaporfly verkligen bättre tider?

Ja definitivt. Första namnet på Vaporfly var Nike Vaporfly 4%, vissa menade att 4% stämde. Andra sa sig få ut ännu fler procents förbättring av skorn, vissa inte riktigt lika mycket. Så gott som samtliga tester visar att Vaporfly ger bättre energiåtergivning än andra skor. D.v.s. du kan springa snabbare på samma mängd energi, jämfört med andra “vanliga” skor. Här är Runners Worlds review av den senaste modellen Nike ZoomX Vaporfly Next%:

Köp dina Nike ZoomX Vaporfly Next% här.