Skip to content Skip to footer

Bästa löparskorna 2023 – Vilken löparsko ska jag välja?

Artikeln innehåller sponsrade länkar
Bästa löparskorna 2023 för löpning på väg och spår, för den genomsnittsliga löparen, tycker vi är Brooks Ghost 15.
 
 
Skorna är den absolut viktigaste utrustningen att fundera över när du ska springa, oavsett distans. Fel skor kan ge smärta i knän och andra leder vilket försvårar, eller i värsta fall omöjliggör, träningen. För att klara av träningen är det värt att investera i ett par löparskor med bra dämpning.
 
Detta gäller även vana löpare som vill bli snabbare. Valet av skor är avgörande för att bli snabbare då påfrestningen troligen blir högre ju snabbare du springer. Utbudet av skor är dock enormt och det kan vara svårt att veta vilka som är de bästa. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi valt ut våra favoriter som vi tycker är de bästa löparskorna 2023.

Artikelns innehåll

Bästa löparskorna 2023

Brooks Ghost 15

Brooks har genomgått en transformation mot hållbar tillverkning, där man återanvänder material från gamla skor när man tillverkar nya istället för att bara låta det bli liggande på soptippen.
 
Löpare har älskat Ghost för dess mjuka dämpning, smidiga övergångar från häl till tå och dess tillförlitlighet som en daglig träningspartner. Genom åren har Brooks fortsatt att göra uppdateringar, för att säkerställa att Ghost fortsätter att vara ett förstaval bland löpare. Förbättringarna inkluderar passformen på ovansidan, som gör dina mil i spåret bekvämare och även en uppdaterad mellansula med DNA Loft v2 för ett än mer dämpat steg. Dessutom har mellansulan blivit lättare genom det nya materialet.

Nike Air Zoom Pegasus 39

image.png
Denna sko passar löpare på så gott som alla nivåer, allt från elitlöparen som vill ha en bra mängdsko till motionären som springer ett par gånger i veckan. Zoom Air ger lite extra studs i steget. Skon har en ventilerande ovandel och snörningen ger foten ett bra stöd. Tack vare den ventilerade ovandelen så känns varje steg svalare och bekvämare än vad de hade gjort med andra skor.

Asics Gel-Kayano 29

image.png
Ända sedan 1993 har Asics släppt skor i serien Gel-Kayano, och det finns goda skäl till varför just denna serie av skor är så pass populär som den är. Skona passar både löpare som springer med ett helt neutralt steg, till dig som kanske överpronerar lite. Mellansulan är nu tillverkad av FF BLAST™ PLUS som ger ett extra skön dämpning, men framför allt ett mer energiåtergivande frånskjut när du springer.

Saucony Triumph 20 – Perfekt för långpass!

Saucony Triumph 20 är en fantastisk sko att springa din första halv- eller helmara. Med en rejäl dämpning i sulan minskar du risken för överbelastning och skador när du successivt ökar din löpmängd.
 
Det är en maxdämpad sko som hjälper dig att tackla nya distanser på asfalt såväl som andra underlag. Sulan har PWRRUN + och skumplast i mellansulan vilket ger en kontinuerlig dämpning genom hela passet. FORMFIT systemet håller sig skon på plats både runt hälen och resten av foten. Ovandelen är lätt elastiskt vilket gör att skon enkelt kan forma sig efter olika former på framfoten. Resultatet är en löparsko som är stabil och förvånansvärt mjuk och bekväm.

Löparskor med bra dämpning

Asics Glideride 3

Glideride 3 är ytterligare en riktigt bra modell som kommer från Asics. Den är mjuk och väldämpad, vilket gör att den passar riktigt bra på längre pass. Som alltid med Asics så är det en sko som håller väldigt länge. Det är en utmärkt sko för långsamma långpass eller vanliga distanspass.

Nike Invincible Run 2

Nike Invincible Run 2 är en sko som har riktigt bra dämpning. Däremot är den lite väl tung för att springa snabbt i. Har du ett tungt steg, väger lite mycket eller behöver en väldämpad sko medan du kommer tillbaka från en skadeperiod så är detta en bra sko. Vill du springa snabbt så skulle jag välja en annan.
 
Skon är bra för lätta och lugna pass.

Hoka Mach 5

Hoka Mach 5 är en bra sko för landsvägslöpning och elljusspår. Skon har blivit lättare mot den föregående modellen Mach 4. Tåboxen har blivit lite större än vad den var tidigare vilket gör det bekvämare att springa långt i. Bra dämpad och en utmärkt sko för dig som tycker om att springa långt.

Asics Gel-Cumulus 24

Gel-Cumulus är en ganska tung sko, men det beror på den tjocka sulan för att erbjuda en riktigt bra dämpning med sin gel i hälen. Den är mjuk även under framsulan som man dämpat med sin FF Foam. Kvalitén på skon är riktigt bra, det är en sko som kommer hålla länge.

Snabba löparskor

Nike Air Zoom Alphafly NEXT% 2

nike-alphafly-next-percent-2.png
 
Nike Air Zoom Alphafly NEXT% 2 är en revolutionerande sko som kommer att förändra sättet du ser på tävlingsskor. Med dessa snabba skor kan du nå dina personliga rekord utan att riskera skador. Detta tack vare ett tjockt, lätt stödsystem som kombinerar en väldigt bekväm känsla under dina träningspass med snabbhet. Njut av den bästa energiåtergivningen hos alla tävlingsskor på marknaden, när du jagar dina personliga rekord och lämnar konkurrenterna bakom dig. 

Detta är i vår mening den absolut bästa tävlingsskon på marknaden.

Nike ZoomX Vaporfly Next% 2

nike-vaporfly-next-percent-2.png
Nike ZoomX Vaporfly NEXT% 2 bygger vidare på deras förra Vaporfly modell, och är älskad av tävlingslöpare över hela världen. Nya modellen kommer med en omarbetad övre som syftar till att förbättra komfort och andningsförmåga. Från distanser på 10 km till en marathon är denna skon riktigt bra, den behåller sin responsiva dämpning och grymma stödet från tidigare modellen för att hjälpa dig att nå ditt personliga bästa. Om du har förra versionen, borde du uppgradera? Kanske inte, men om du tycker om känslan av fart rekommenderar jag ändå en uppgradering.
Missa ingenting från Löpning.se!

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev kommer du inte missa någonting som händer på löpning.se

Marketing by