Har du hört talas om löparfestivalen i de småländska skogarna? Läs om Mundekulla här!

Bästa löparskorna för maraton & halvmaraton 2024

Artikeln innehåller sponsrade länkar.

Bästa löparskorna 2024 är enligt oss Nike Vaporfly Next% 2.

Skorna är det absolut viktigaste när du ska springa långdistans. Fel skor kan ge smärta i knän och andra leder vilket försvårar, eller i värsta fall omöjliggör, maratonträningen. För att klara av att springa ett maraton eller en halvmara är det viktigt att redan i träningen investera i ett par löparskor med bra dämpning. Vana löpare som vill bli snabbare bör också se över vilka skor de har. Valet av skor är avgörande för att bli snabbare på långdistans. Utbudet av skor är dock enormt och det kan vara svårt att veta vilka som är de bästa. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi valt ut fyra favoriter som vi tycker är de bästa löparskorna för maraton och halvmaraton.

Innehållsförteckning

  Nike Vaporfly Next% 2

  Passar: Elit & ambitiösa motionärer
  Till för: Tävling & snabba träningspass

  Köp Vaporfly Next% 2 här

  Nike Vaporfly Next% 2 är en av de mest uppmärksammade och omskrivna löparskorna, mycket tack vare Eluid Kipchoges försök att springa ett maraton under 2 timmar. Försöket hette Breaking2 och genomfördes år 2017 i ett par Nike Vaporfly 4%. Även om Kipchoge inte lyckades komma under den magiska tvåtimmarsgränsen denna gång var det en stor succé för skorna. Utvecklingen av Vaporfly-skon var ett experiment där Nike ville ta fram en sko som gjorde löparen så energieffektiv som möjlig. Skons sula är uppbyggd i flera lager med en ny typ av skumgummi och kolfiberplatta vilket ger maximal energiåtergivning.

  Vaporfly har hyllats av löpare över hela värden. Det är även vår favorit och vi anser att Nike Vaporfly Next% 2 är den bästa löparskon för maraton och halvmaraton. Det är en mycket stabil sko som ger mycket bra energiåtergivning i varje steg. Skon är förvånansvärt lätt med en bra dämpning. Den ger en snabb känsla och har bidragit till många personliga rekord på halv- och helmaraton. Kort och gott är det en mycket bekväm sko som kombinerar prestanda och komfort på bästa sätt.

  Ovandelen är tillverkad i meshmaterialet VaporWeave som låter foten andas vilket ger en bekväm och säker passform. Materialet är tekniskt vävt och vattentätt vilket gör att skon passar i alla väder. Alla som tränar långdistans vet hur snabbt vädret kan slå om när man är ute på långpassen. Eftersom skon inte absorberar vatten eller svett behåller den sin lätta vikt under hela loppet eller träningspasset. Vi gillar även att skon är relativt bred vid tårna vilket ger en rymlig passform som låter fotmuskulaturen arbeta på bästa sätt.


  Vår enda kritik är att sulan slits snabbt vilket gör att de passar bäst till snabba träningspass och tävling. Eftersom skorna kostar ganska mycket vill vi gärna att de ska hålla länge. Trots det tycker vi ändå att den är värd sitt pris!


  För att utnyttja skons avancerade teknik fullt ut krävs det ett driv i steget sedan tidigare. Därför passar Vaporfly framför allt elitlöpare och ambitiösa motionärer. Om du är en van långdistanslöpare som vill ta din löpning till en ny nivå är det här den bästa skon för dig. För nybörjare finns det mer lämpliga skomodeller.


  Fördelar:


  • Mycket bra energiåtergivning
  • Bra dämpning
  • Fungerar i alla väder
  • Extra utrymme för tårna


  Nackdelar:


  • Sulan slits snabbt

  Nike Air Zoom Alphafly Next% 2

  Passar: Elit & ambitiösa motionärer
  Till för: Tävling & snabba träningspass

  Köp Alphafly Next här

  Efter experimentet med Vaporfly fortsatte Nike att utveckla de bästa maratonskorna. Ett nytt projekt påbörjades och ledde till Nike Alphafly. År 2019 sprang Eliud Kipchoge maraton på 1:59:40 och var därmed den första personen att springa under 2 timmar. På fötterna hade han en prototyp av Nike Alphafly. Nu finns den mytomspunna skomodellen även tillgänglig även för motionärer. Det är en riktigt bra sko som passar dig som satsar hårt och vill förbättra ditt PB på maran.

  Skon påminner mycket om Nike Vaporfly Next %, men med några små skillnader. För det första har Alphafly en mer uppmärksammad design. Skorna är motsatsen till minimalistiska. Med en hög sula, unik form och en lysande grön färg har Alphafly kallats för den av de mest futuristiska löparskorna.

  Det är en mycket lätt och responsiv sko som är byggd för att springa snabbt och långt. Med en helt ny teknologi ger skon bästa möjliga energiåtergivningen. Alphafly har en innovativ sula med ett särskilt responsivt skumgummi som ger en skön dämpning. Framfoten har två strömlinjeformade Nike Zoom Air-enheter och hälen har extra skumgummi för ytterligare support. Likt Vaporfly ger denna sko en mycket bra energiåtergivning tack vare kolfiberplattan i sulan som också bidrar till ett framåtdrivande löpsteg. Nike själva beskriver effekten av den innovativa kolfiberplattan som "snärtig" och ger en känsla av att du studsar fram när du springer i dem.

  Alphafly är lite lik Vaporfly och det är svårt att säga att den ena är bättre eller sämre. Alphafly känns något mer stadig, men även mjukare - vilket kan låta motsägelsefullt. Likt Vaporfly kräver den också ett driv i steget sedan tidigare för att få maximal nytta av skon. Den passar därför bäst till elitlöpare och ambitiösa motionärer som vill sätta nya personliga rekord på maraton eller andra långlopp.

  Även ovandelen på skon är en ny teknologi som kallas för Atomic Knit. Det är ett FlyKnit-tyg med en strömlinjeformad passform som enkelt formar sig efter forten. Materialet gör att foten ventileras samt att vatten stängs ute. Med andra ord passar Alphafly bra i alla sorters väder.

  Ingenting lämnas åt slumpen i denna skomodell. Nike har tagit hjälp av experter från olika områden för att utforma den optimala maratonskon. Genom att samla in data från hundratals löpare har sulmönstret optimerats för att ge det bästa greppet när det behövs. Det är en mycket komplett skomodell som levererar resultat.

  Fördelar:

  • Mycket stabil
  • Mycket bra energiåtergivning med en "snärtig" effekt
  • Lätt
  • Fungerar i alla väder

  Nackdelar:

  • Inget för personer som gillar minimalistisk design
  • Sulan slits fort

  Saucony Endorphine Pro 3 - Prisvärd maratonsko

  Passar: Elit & de flesta motionärer
  Till för: Tävling & snabba träningspass

  Köp Endorphin Pro 3 här

  Saucony Endorphin Pro 3 är en prisvärd maratonsko som ger goda förutsättningar för att springa längre och snabbare. PRO är toppmodellen i Sauconys populära serie Endorphin. Skon är avsedd för tävling och tempopass.

  Med maximal dämpning, karbonplatta och lätt vikt är Saucony Endorphin Pro en maraton sko att räkna med. Skon är utrustad med en karbonfiberplatta i skon som avlastar stortåleden, senplattan, vaden och hälsenan. Det gör att du belastar foten mindre i frånskjutet och får mer energi. Tillsammans med den mycket lätta PeBa®-baserad PWRRUNPB-dämpningen blir ditt löpsteg energieffektivt. Tröttheten minskar och du orkar springa snabbt och länge vilket ökar möjligheten att slå nya rekord. Dämpningen och karbonplattan är grunden i Sauconys berömda SPEEDROLL-teknologi. De ger en framåtdrivande kraft med mer kraft och mindre energiförlust.

  Teknologin i kombination med skons geometri ger ett bekvämt löpsteg som ger en känsla av att rulla fram. PWRRUN PB är en form av TPU-plast som är tillverkad av ytterst små nermalda kulor som högexpanderats. Materialet är 40 procent lättare än PWRRUN+ som används i de flesta löparskor från Saucony. Resultatet är en stabil lättviktsko. Det är en av de lättaste skorna från Saucony, men den väger cirka 30 gram mer än Nike Vaporfly. För de flesta löpare är detta ingenting, men under ett maraton springer du cirka 35 000 steg vilket resulterar i nästan ett ton i ytterligare vikt.

  Endorphin PRO 3 en konkurrenskraftig sko på marknaden. Den passar både elit och ambitiösa motionärer. För att få största nytta av skons avancerade teknologi och dra nytta av alla funktioner i skon bör du redan ha god löpteknik.

  Fördelar:

  • Mycket stabil sko för löpare med god löpteknik
  • Maximal dämpning som minskar belastningen
  • Innovativ teknologi som ger ett rullande löpsteg

  Nackdelar:

  • Kan upplevas instabil för vissa, framför allt nybörjare

  Saucony Triumph 20 - Bästa nybörjarskon

  Passar: Alla, men framför allt nybörjare om det gäller tävling.
  Till för: Tävling för motionärer och funkar som distanssko för de allra flesta

  Köp Saucony Triumph 20 dam här
  Köp Saucony Triumph 20 herr här

  Vi valde denna skon för dig som nybörjare, främst på grund av den rejäla dämpningen. Saucony Triumph 20 är en fantastisk sko om du precis börjat med långdistanslöpning och siktar på att springa din första halv- eller helmara. Med en rejäl dämpning i sulan minskar du risken för överbelastning och skador när du successivt ökar din löpmängd.

  Det är en maxdämpad sko som hjälper dig att tackla nya distanser på asfalt såväl som andra underlag. Sulan har PWRRUN + och skumplast i mellansulan vilket ger en kontinuerlig dämpning genom hela passet. Med den här skon har Saucony verkligen lyckats få fram en seriös nybörjarsko. Med det nya FORMFIT systemet håller sig skon på plats både runt hälen och resten av foten. Ovandelen är lätt elastiskt vilket gör att skon enkelt kan forma sig efter olika former på framfoten. Resultatet är en löparsko som är stabil och förvånansvärt mjuk och bekväm.

  Skon väger mer än de övriga skomodellerna vilket gör det svårt att springa riktigt snabbt under lång tid. För elitlöpare och ambitiösa motionärer kan det vara en negativ aspekt, men för nybörjare och lite långsammare motionärer kommer inte vikten att påverka. Den något tyngre vikten vägs upp av att du får en riktigt bra dämpning vilket för många nybörjare är viktigare. Du behöver inte ha samma driv i steget som för Vaporfly och Alphafly eller lika god löpteknik som för Saucony Endorphine Pro. Med den här skon kan du som nybörjare stabilt och säkert träna och springa ditt första långlopp.

  Ytterligare en fördel med Saucony Triumph 20 är priset. Skon är betydligt billigare än övriga modellen vilket plånboken tackar för. Det är en sko som passar nybörjare såväl som drivna motionärer som vill springa längre och snabbare. Om du letar efter en prisvärd distanssko som passar de flesta är Saucony Triumph 20 ett utmärkt val.

  Fördelar:

  • Mycket prisvärd
  • Bra dämpning
  • Skön passform

  Nackdelar:

  • Något tunga vilket gör det svårt att springa riktigt snabbt under lång tid

  Summering av bästa löparskorna

  Det går inte komma undan Nikes dominans på världens alla gatlopp. Atleter som t.ex. David Nilsson bröt sitt avtal med sin gamla skosponsor för att gå till Nike, troligen p.g.a. dessa skor. Valet är självklart. Nike Vaporfly, alternativt Alphafly är de bästa löparskorna 2024!

  Förhoppningsvis har du hittar ett par löparskor som passar din nivå och ditt behov. Lycka till med din maratonträning!


  Jag är en hängiven löpare som gillar att springa långt. Maraton är min favoritdistans och jag tränar nu inför Fujisan Maraton utanför Tokyo i Japan.