Skip to content Skip to footer

Softbottle – Mjuk vattenflaska för löpning

Denna artikel innehåller sponsrade länkar

En “softbottle” är en typ av mjuk vattenflaska du kan ha med dig på dina löpturer. Fördelen mot de vanliga flaskorna i hårdplast, är att flaskan blir mindre i takt med att du dricker och du slipper skvalpandet när du springer.

Fördelar med en softbottle?

Om vi leker med tanken att flaskan tar 500ml dryck, så tar flaskan i grova drag upp 500ml i volym i början av ditt pass. Men när du druckit upp hälften, hade en vanlig flaska fortfarande tagit lika mycket plats. Men med en softbottle tar den nu bara upp en volym av 250ml.

Nackdelar?

En liten nackdel är just att flaskan är mjuk och kan upplevas otymplig att dricka ur innan man har vant sig. För egen del brukar jag rulla ihop den allt eftersom jag dricker, tänk dig ungefär som man rullar ihop en tub med kaviar eller mjukost.

Salomon Soft Flask

En riktigt bra softbottle är Salomon Soft Flask, vilket är en flaska som är isolerad så att du kan använda den även vintertid. Isoleringen gör så att vätskan inte fryser även om det är minusgrader. Flaskan väger ca 62 gram och rymmer 400ml vätska.

Black Diamond Soft Flask

En enklare version av en softbottle är en från Black Diamond. Den är inte isolerad och väger därmed 20g mindre än Salomons isolerade flaska. Flaskan väger 40g och rymmer 500ml vätska.

Hur får man med sig den mjuka flaskan?

Fördelaktigt är att, om du springer upp till två timmar, och bara behöver ha en flaska med dig – ha den i ett midjebälte. Allt eftersom du dricker ur flaskan blir den mindre och när den är slut så märker du inte att du har med dig någon packning utöver midjebältet.

Skulle det vara så att du springer ultralånga distanser som varar långt över två timmar och du behöver ha med dig flera flaskor, är det troligen bättre att köpa någon form av vätskeryggsäck eller löparryggsäck för att få med sig både de mjuka vattenflaskorna men även fast föda. Vi är inte många som klarar av att leva en hel dag på sportdryck.

Behöver man tänka på något mer gällande sin softbottle?

Det viktigaste är att man sköljer ur den direkt man kommer in från sin runda. Har förbrukat ett helt gäng där jag råkat glömma bort flaskan när mitt pass varit slut. Vid nästa pass har den kladdat ihop och börjat lukta otroligt illa. Det är tyvärr svårt att diska ur en softbottle om det har fastnat något i den. Däremot går det ofta smidigt om man sköljer ur den omedelbart efter sitt löppass.

Jag brukar fylla flaskan till hälften med vatten och droppa i en droppe diskmedel. Sen sätta på korken och skaka, därefter sköljer jag ur resterna av diskmedlet och flaskan är fräsch till nästa pass igen.

Sammanfattningsvis

Det bästa om man behöver ha med sig vätska på sina rundor är en softbottle. Vill man ha den i en midjeväska går det bra, för egen del har jag den ibland bara i handen.

Jimmie Johansson
Jimmie Johansson

Inbiten motionslöpare som gjort milen på 34:43.