Sportdryck för löpare - Bättre än vatten? Behövs det?

Sportdryck kommer ge dig en extra växel, du kommer orka prestera under längre tid än om du bara druckit vatten.

Har du också experimenterat med energin på dina pass? Här har vi sammanställt information från forskning och ungefär under vilka förhållanden du bör överväga att använda sportdryck.

Bästa sportdrycken för löpning?

Ska du bara springa upp till 60 minuter behöver du ingen sportdryck.

Ska du springa längre än 60 minuter kan du välja den du tycker bäst om, så länge den innehåller snabba kolhydrater och elektrolyter. Våra egna favoriter är Vitargo och Maurten.

Det är viktigt att du provar använda produkten på träning innan du börjar mixtra med det på lopp. Första gångerna kan magen bli lite instabil, innan den vänjer sig.

Vatten eller sportdryck?

På träningspass som varar upp till 60 minuter är vatten det enda du bör fundera över. Överskrider passet 60 minuter kommer kolhydrater förbättra din prestation.

Är ditt mål däremot att lära kroppen använda fett som energikälla, då kan det vara bra att bara dricka vatten även på längre pass. Däremot bör du vara beredd på att det kan bli tungt, och du kommer inte kunna hålla särskilt högt tempo innan det blir riktigt jobbigt där efter en dryg timme.

Enligt en studie på effektskillnader mellan vatten och sportdryck, visar det sig att sportdryck gav cyklister 19% förbättring på en timetrail kontra om de bara använde vatten.

”Ingestion of glucose and fructose resulted in an 8% quicker time to completion during the time trial (4022 s) compared with only glucose (3641 s) and a 19% improvement compared with water (3367 s).”

— CURRELL, KEVIN; JEUKENDRUP, ASKER E. Superior Endurance Performance with Ingestion of Multiple Transportable Carbohydrates, Medicine & Science in Sports & Exercise: February 2008 – Volume 40 – Issue 2 – p 275-281
doi: 10.1249/mss.0b013e31815adf19

I studien kom man alltså fram till att en sportdryck sammansatt av både glukos och fruktos, resulterade i 8% bättre resultat jämfört med en sportdryck som enbart innehöll glukos. När man sedan jämförde med vatten visade det sig att resultatet var hela 19% bättre.

Slutsatsen här är att det är troligen bättre att välja en sportdryck som består av både glukos och fruktos, framför en som bara består av glukos. Ska du prestera i över 60 minuter är inte vatten ett optimalt val.

Hur mycket vatten ska man dricka?

Ca 200ml var 20:e minut under fysisk aktivitet.

Hur mycket sportdryck behöver jag?

Är din plan att springa 60-120 minuter brukar rekommendationen vara att dricka ca 60g kolhydrater per timme. I detta fallet 60-120g. Ska du springa över 2 timmar, rekommenderas att man får i sig 90g kolhydrater per timme redan från start.

Mängden i volym bör vara beräknad på att du dricker ca 2dl var 20:e minut. Så 6 dl per timme är ingen dum idé, då fyller du både ditt vätskebehov och energibehov i ett.

Hur påverkar sportdryck kroppen?

Sportdryck hjälper kroppen prestera på en hög ansträngningsnivå under längre tid, än om du bara gick på energiförrådet du har lagrat i levern.

När du tar i under lång tid kommer kroppen inte hinna använda fett som bränsle, då börjar kroppen använda leverns förråd av snabba kolhydrater. Förrådet i levern är begränsat och räcker sällan längre än någonstans mellan 30-60 minuter, vartefter kroppens blodsockernivåer kommer sjunka. Du tappar kraft, trots att musklerna egentligen inte behöver vara trötta.

Det är här sportdryckens funktion kommer in. Det innehåller snabba kolhydrater som inom några minuter återställer kroppens blodsockernivå, vilket medför att den psykologiska tröttheten blir mindre.

Vad innehåller sportdryck?

Till största del innehåller sportdryck vatten, snabba kolhydrater och ofta elektrolyter.

Varför innehåller sportdryck salter?

När du springer eller tränar något annat krävande, använder kroppen socker i form av glykogen. Dessutom svettas man ut salter (elektrolyter). Därav är detta beståndsdelar i de allra flesta sportdrycker.

Finns det sportdryck utan smak?

Ja. En sportdryck utan smak är Maurten. De tillsätter inga smaker, färgämnen eller syror i sina produkter.

Sportdryck som pulver

Vitargo +electrolyte sportdryck.

 

5 kg Vitargo +electroyte sportdryck.

Sportdryck i pulverform finns i ett brett spektra. Tillverkare som Vitargo och Enervit har alla flera smaker på sina olika sportdryckspulver.

Även Maurten som nämndes tidigare i artikeln har sin sportdryck levererad som pulver. Den är däremot utan smaksättning.

Ska jag välja gels eller sportdryck?

Det beror på om du kan få vätska längs med vägen. Ska du springa ett långpass på 35km ensam utan möjlighet till langning av vatten, då är det bäst att ha med sig sportdryck för att undvika vätskebrist.

Springer du däremot ett halvmaraton eller maraton, där du har möjlighet att få vatten var 5:e kilometer eller oftare, då föredrar vi gels. Det eftersom de är mer kompakta och inte kräver att du har med dig en flaska.

Vad är vitargo?

Vitargo är en patenterad kolhydrat som säljs under ett eget varumärke. Den är specialutformad efter elitidrottares önskemål.

Vanliga frågor om sportdryck

Behöver jag sportdryck på 5 km?

Nej

Behöver jag sportdryck på 10 km?

Nej, inte om du springer på cirka en timme eller snabbare.

Behöver jag sportdryck på halvmaraton?

Ja, om du vill prestera maximalt och inte kan springa halvmaran på cirka en timme.

Behöver jag sportdryck på maraton?

Ja, om du vill prestera.

Får man hål i tänderna av sportdryck?

I regel reagerar sportdryck som vanliga kolhydrater i munnen. Men faktiskt så är Maurtens bakgrund att man ville ha en sportdryck som inte påverkade tandhygienen. Deras kolhydrater är inkapslade vilket gör att tänderna inte påverkas alls i samma utsträckning som klassisk sportdryck.

Behöver jag sportdryck på ultra?

Ja, om du inte springer väldigt långsamt och hinner få i dig energi i annan form.

Vad är nästa steg?

Kanske funderar du på att köpa sportdryck för dina längre träningspass?

Jimmie Johansson
Jimmie Johansson

Inbiten motionslöpare som gjort milen på 34:43.