Löparryggsäck – Bästa löparryggsäcken 2021

Vad är en bra löparryggsäck?

En löparryggsäck ska sitta tight och bekvämt på ryggen. Den ska inte glida eller skava på något sätt, allra bäst är om du inte märker av att den sitter där.

Vikt är en viktig parameter om du ska springa långt, varje extra gram kommer kännas efter några mil.

Ryggsäcken bör dessutom vara smalare än din kropp, eftersom att du inte vill dina armar ska skava mot ryggsäcken när du pendlar med dina armar.

Är en löparryggsäck samma sak som en vätskeryggsäck?

Inte till 100%. En löparryggsäck kan vara en ryggsäck helt utan vätskesystem. En vätskeryggsäck är däremot en ryggsäck som innehåller ett vätskesystem.

Samtliga ryggsäckar som listas på denna sidan har ett vätskesystem. Vi anser inte att du ska behöva ha ett separat vätskesystem när du likväl kan ha det inbyggt i den väskan du ändå har beslutat dig för att bära. Tvärtom är däremot ett bra alternativ om du inte behöver packning, alltså att ha ett vätskesystem men inte ryggsäcken.

Bästa löparryggsäcken för att springa med dator

Ska du springa till jobbet är detta den ryggsäck vi tycker är bäst. Där har du plats för en laptop upp till 15 tum stor. Denna löparryggsäck har ett hårt skal, vilket skyddar dina ömtåliga prylar ytterligare. Ryggpanelen är svett avvisande, så din dator och övrigt innehåll är torrt när du kommer fram.

Löparryggsäck från IAMRUNBOX
IAMRUNBOX Backpack Pro 2.0

Detta är en fantastisk ryggsäck för dig som springer till jobbet. Ryggsäcken rymmer hela 12 liter och har dessutom plats för en laptop som är upp till 15 tum stor.

Bästa löparryggsäcken för 1-3 timmar

Detta är den löparryggsäck vi tycker är bäst. Ryggsäcken har både en vätskeblåsa på 1,5 liter, samtidigt som du kan få ner upp till 4 liter packning i själva ryggsäcken. På 4 liter får du ner både ätbara snacks och ett eventuellt ombyte. En väldigt bra löparryggsäck för de allra flesta!

ISWE vertical 4 plus löparryggsäck
USWE Vertical 4 plus

Detta var den officiella ryggsäcken för Vasaloppet 2018. Den håller fortfarande otroligt hög klass. Multi-storlek, justerbar runt bröstet 80-115cm. Passar både kvinnor och män med sin unisex passform. I väskan ingår dessutom ett vätskesystem på 1,5 liter som gör det väldigt smidigt. Du kan både packa kläder och få med dig tillräckligt med vätska för ett par timmars löpning.

Bästa löparryggsäcken för 3-5 timmar

Ska du springa längre långpass på omkring 3-5 timmar behöver du mer vätska, och ibland kanske mer packvolym. Ryggsäcken nedan har 8 liters packvolym.
Thule Uptake 8L löparryggsäck
Thule Uptake 8L

Denna löparryggsäck har hela 8 liters packvolym, samt 2,5 liters dryck som kan räcka i cirka 3-5 timmar. Utrustad med både bröstrem och höftbälte.

Löparryggsäck för ultralöpning

Ska du ut och springa på riktigt långa ultrapass kan du behöva flera ombyten, så vi rekommenderar en packvolym på omkring 10-15 liter. Denna ryggsäck rymmer 12 liter, utöver 2,5 liters vätskeblåsa.

Thule Uptake 12l

Detta är så gott som samma ryggsäck som den vi rekommenderar för 3-5 timmars löpning, förutom att denna har 4 liters ytterligare packvolym. Vätskeblåsan är fortsatt "bara" på 2,5 liter. Behöver du mer har du 12 liters packvolym att klämma ner nån ytterligare liter vätska i.

Vilken löparryggsäck passar mig?

Beroende på om du ska springa kort eller långt bör du fokusera på olika storlekar på din löparryggsäck.

 • Transportlöpning till och från jobbet
  • Behöver du ha ett fack för datorn eller surfplattan? Kolla på modeller som har fack där du kan spänna fast dina teknikprylar ordentligt så de inte skumpar omkring.
  • Behöver du inte ha teknikprylar med dig bör du ha en väska stor nog för ett ombyte till dina vardagliga arbetskläder. Det kan räcka med 2 liter om du inte använder hoodies och andra tjocka kläder. I så fall sikta på lite större, som t.ex. en 5 litersmodell.
 • Löpning under 1-3 timmar
  • Då räcker en löparryggsäck på 0-5 liter eftersom du troligtvis inte behöver ha så mycket packning med dig. Klarar du dig med en tjockare tröja, ett par torra strumpor eller annan mindre packning räcker en lite ryggsäck absolut. Du får plats med energibars som rymmer fullt tillräcklig med energi för dessa pass.
 • Löpning under 3-5 timmar
  • Nu kanske det blir större vädervariationer att du vill ha med dig både jacka, långbyxor, en bit lättare matsäck och ett extra ombyte? Sikta på en väska som rymmer omkring 5-10 liter.
 • Löparryggsäck för ultralöpning
  • Nu snackar vi långa distanser på riktigt, så du kanske behöver få plats med sovsäck, ett par extra skor och ett par torra ombyten utöver mat och vätska. Omkring 10-15 liter bör du ha att packa i.
 
Jimmie Johansson
Jimmie Johansson

Inbiten motionslöpare som gör milen på 34:43. Studerar till personlig tränare och brinner för löpning.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter