Skip to content Skip to footer

Bästa massagepistolen 2022 – Mest prisvärd, lägst ljud och bäst slaglängd

Bästa massagepistolen 2022 - Mest prisvärd, lägst ljud & bäst slaglängd

Vi har testat massagepistoler för dig som går runt med ömma muskler och leder.

Som löpare på lite högre nivå är utgifter för en massör något man ofta måste ha med i beräkningarna. Hög träningsmängd gör att musklerna blir stela och då är det större risk att bli skadad. Med en massagepistol kan du komma lindrigare undan rent ekonomiskt, om du inte har en klubb som backar upp din satsning på löpningen.

Artikelns innehåll

När har man användning av en massagepistol?

Det är perfekt att använda en massagepistol som en del av sin uppvärmningsrutin, eller direkt efter tuffare träningspass där musklerna har blivit hårt åtgångna. Personligen tycker jag det kan vara riktigt skönt att ett par timmar efter ett tufft långpass, lägga mig i soffan med massagepistolen för att ge låren och vaderna lite behandling.

Nedan har vi testat några olika massagepistoler för att se vilken som passar dig bäst.

Den bästa massagepistolen

Flowgun har vunnit nästan alla produkttester den någonsin har ställt upp i, och vi förstår varför. Den är kraftfull och bra på att underlätta din återhämtning efter träning när man använder den på slitna muskler. Den är också designad för att lösa upp spänningar du har i olika delar av kroppen.

Flowgun väger strax under ett kilo med sina 978g, har ca 6 timmars batteritid, 5 olika vibrationsnivåer och låter bara mellan 30-60 decibel, vilket får anses vara väldigt tyst. Den har 4 timmars laddningstid för sitt li-ion batteri på 2550mAh. Vibrationsnivåerna varierar mellan 1400 – 3200 slag per minut.

Vill du ha det bästa på marknaden, köp en Flowgun.

Mest prisvärda massagepistolen

Flowgun Go! har precis som sitt storasyskon vunnit många priser som bästa budgetval m.m. I vårt tycke är det inte bara ett budgetval, det är ett riktigt bra budgetval. Den har väldigt många egenskaper som den delar med Flowgun.

T.ex. erbjuder även Flowgun Go! 6 stycken massagehuvuden som du kan använda för olika delar på kroppen. Allt från ett mjukt gasstycke till ett stenhårt “finger” för djupare massage.

Största skillnaden mellan Flowgun Go! och dess syskon Flowgun är, antalet slag per minut som massagepistolerna genererar. Flowgun Go! går upp till 2800 slag per minut, medan Flowgun ger hela 3200 slag. De flesta användare kommer knappt märka den skillnaden att enbart denna skillnaden motiverar ett dyrare köp.

Är du däremot en person som vill ha det absolut bästa marknaden har att erbjuda är det Flowgun du ska välja.

Här följer en video som jämför Flowgun med Flowgun Go!

Mest teknisk och högst slaglängd

Detta är utan större konkurrens den mest tekniska massagepistolen på marknaden. Det finns t.ex. en app som kan guida dig igenom din massage.

Fördelar:

Du får ett djupare slaglängd med denna jämfört med någon av Flowgun eller Flowgun Go!  Slaglängden är på 16 mm kontra 10 mm, det gör att du kommer djupare och får helt enkelt ett större djup i din massage du inte får med andra massagepistoler.

Nackdelar:

Priset är väldigt högt, närmre det dubbla mot Flowgun – någon som inte riktigt känns som det väger upp den tekniska aspekten av produkten, men möjligen slagdjupet. Har du ett par extra kilon, oavsett om det är fett eller muskler, kan det vara fördelaktigt.

Den ger inte särskilt många slag per minut. Flowgun ger 3200 slag, Flowgun Go! ger 2800 slag, men denna dyrgripen ger endast 2400 slag per minut.

Är du däremot en teknikintresserad person som vill ha det absolut senaste, då kan detta vara något för dig. Har du däremot svårt för teknik är det ingen större anledning att ens titta åt detta hållet.

Fungerar verkligen massagepistoler?

Ja, det verkar faktiskt så enligt forskning. En studie från 2014 visar på att vibrationsterapi som det kallas, och massage, är lika effektiva för att förebygga träningsvärk 24-72 timmar efter ett intensivt träningspass.

Tapotement, som faktiskt är en svensk massageteknik, använder samma form av behandling som en massagepistol gör, utan en massagepistol. D.v.s. terapeuten ger dig en vibrationsmassage med hens händer. Detta har i en studie från Wales Universitet visat sig förbättra atleters övergripande rörlighet och prestation efter endast 5 minuters behandling. Detta påvisar att massagepistoler troligen med fördel kan användas som en del av uppvärmninsrutinen.

En brasklapp vi ändå skickar med är att det finns väldigt få studier som är gjorda på massagepistoler i sig självt. De flesta är utförda med samma massageteknik som en massagepistol ger, d.v.s. vibrationsmassage.

Vem behöver en massagepistol?

En massagepistol är utmärkt för t.ex. dig med ett stillasittande arbete, eller för dig som tränar väldigt hårt och därför får stela muskler.

Den är speciellt bra att använda om du tränar mycket eftersom den både förebygger stela leder och muskler, men även hjälper till att mjuka upp kroppen. Men faktum är att alla har fördelar av att förbättra cirkulationen, öka rörligheten och maximera återhämtningen.

Hur fungerar en massagepistol?

Den vibrerar att träffar de muskler du pekar den emot. Med hjälp av olika munstycken, vibrationsnivåer och slaglängder träffar du olika djupt beroende på del av kroppen du ska massera.

Jimmie Johansson
Jimmie Johansson

Inbiten motionslöpare som gjort milen på 34:43.