Hörlurar för löpning – Vad bör man tänka på?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Gymgrossisten

Om du är en person som gillar att lyssna på sina favoritlåtar när du tränar är det viktigt att hörlurarna fungerar för vilken aktivitet som helst. Här kommer vi att diskutera olika typer av hörlurar för löpning och vilka faktorer man bör ta hänsyn till när man väljer dem!

Musik och löpning går hand i hand. Många löpare kan inte träna utan musik, så ett par bra hörlurar gör träningen lättare även för den mest erfarna atleten! Men se till att du hittar ett par som fungerar för dina öron. Hörlurarna måste sitta perfekt för att du ska kunna njuta av de under de långa löprundorna eller träningspassen på gymmet.

Artikelns innehåll

Vissa gillar lugnet och tystnaden när de är i löparspåret, men de flesta föredrar att springa med musik i öronen. Musik ger motivation och forskning visar att det även kan förbättra din prestation. Ett par bra hörlurar är ett måste för att du ska kunna lyssna på musik eller podcasts under springturen. Det finns flera olika typer av hörlurar som är bra för löpning och annan träning.

Musik är en viktig del av mångas träningsrutin. Den ger inte bara motivation och förbättrar prestationen, utan hjälper dig också att glömma smärtan från din träning för en stund genom att erbjuda distraktioner som podcasts eller musik! Rätt typ av hörlurar till att inget kommer i vägen för vad som händer i omvärlden.

In-ear hörlurar

 

Hela paketets innehåll när du köper ett par Adidas FWD-01.

Adidas FWD-01 (köp här) är ett utmärkt val för löparentusiaster som vill ha något mer än bara ett standardspår på sina löprundor. Med kontrollerna bekvämt placerade på en sladd utan trassel kan du byta låt utan att behöva röra telefonen – hur coolt är inte det? Hörlurarna har även brusreducering, vilket hjälper dig att bättre höra vad som händer runt omkring dig. Tyvärr hjälper de inte mot trafikstockningar eller en och annan dålig förare!

Hörlurarna har ett band som går emellan från hörlur till hörlur, längden på bandet är 47,5 cm. Det är praktiskt om du skulle råka tappa ena hörluren så sitter den andra kvar och du behöver inte stanna till för att plocka upp den. Vikten på hörlurarna är endast 25 gram, du kan snabbladda de på 10 minuter och slutföra en fullständig laddning på 1h och 40 minuter.

Adidas FWD-01 kommer med 4 olika storlekar på pluggar till öronen. Dessutom följer en USB-C sladd med som du använder när du ska ladda lurarna.

Köp Adidas FWD-01

Allmänt om in-ear lurar

In-ear hörlurar är invändiga sittande hörlurar. Det är samma sak som öronsnäckor och det är oftast den här typen av hörlurar som följer med när du köper en telefon. De klassiska in-ear hörlurarna har en sladd som du ansluter i din telefon. Det finns även varianter som endast har sladd mellan öronsnäckorna eller som inte har någon sladd alls. Du kan läsa mer om dessa under ”Trådlösa hörlurar”. In-ear hörlurar är förmodligen den vanligaste typen av hörlurar eftersom det är den typ som de flesta har hemma. De billigare varianterna är oftast otäta och har dålig dämpning vilket innebär att du hör många andra ljud omkring dig.

Fördelar:

 • Tar lite plats
 • Billiga
 • Bra för hörseln

Nackdelar:

 • Ofta dålig dämpning och dålig ljudkvalitet
 • Opraktiskt med sladd (om modellen har det)
 • Kan skava under mössa

On-ear hörlurar

On-ear hörlurar är en något större modell som ligger mot utsidan av örat. Hörlurarna har ofta platta kuddar som är bekväma att ha på sig. Till skillnad mot around-ear hörlurar så omsluter inte on-ear modellerna örat vilket gör dem till ett populärt val vid träning. On-ear hörlurar ger ett bra ljud, men släpper fortfarande in ljud utifrån. När du är ute och springer är det viktigt både för dig och omgivningen att du hör vad som sker runt omkring dig. Det gäller framför allt om du löptränar i trafiken. Många föredrar on-ear framför around-ear för löpning eftersom de inte blir så varma. De är mindre än around-ear och passar därför bra även när det är varmt ute.

Fördelar:

 • Släpper in lagom mycket ljud från omgivningen
 • Bekvämt med platta kuddar
 • Blir inte för varmt
 • Ofta bättre ljud än med in-ear hörlurar

Nackdelar:

 • Vissa upplever att de är obekväma och klämmer åt öronen
 • Mer otympliga än in-ear hörlurar

Trådlösa hörlurar

De allra flesta löpare föredrar trådlösa hörlurar när de är ute och springer. Lätta trådlösa hörlurar med bra batterikapacitet är för många det bästa valet. Det finns två typer av trådlösa hörlurar:

 1. Trådlösa hörlurar med endast en sladd mellan öronsnäckorna. Vissa kan tycka att det är störande med en kabel i nacken, men å andra sidan är denna modell oftast billigare och har bättre batteritid.
 2. Helt trådlösa hörlurar har inte någon sladd alls vilket ger maximal frihet. Batteritiden är dock ofta sämre än modellen med sladd mellan hörlurarna. De ansluts via Bluetooth till mobilen.

Fördelar:

 • Passar personer som vill slippa sladdar som trasslar
 • Ger stor frihet
 • Passar löpning och annan typ av träning
 • Smidiga

Nackdelar:

 • Du behöver tänka på batteritiden
 • De kan fall ur under träning

Att tänka på när du väljer hörlurar för löpning

Det finns en hel del att tänka på när du ska köpa ett par hörlurar för löpning. Vilka som passar bäst för dig beror på dina preferenser. Här listar vi några faktorer som du bör tänka på när du köper nya träningslurar.

 • Pris – Hur mycket vill du betala för ett par bra hörlurar? Priset för hörlurar varierar stort från ett par hundralappar till flera tusen kronor. Det är inte helt lätt att veta om det är värt att betala ett högre pris. Högt pris är ingen garanti för att hörlurarna är bättre, men oftast är det så. De dyrare modellerna har generellt bättre ljud och fler funktioner än de billigare varianterna. Därför är det bra att bestämma sig för en budget och sedan läsa olika recensioner om hörlurar inom din prisklass.
 • Ljudkvalitet – Bra ljud är mycket viktigt för de flesta. Dåligt ljud kan förstöra löpglädjen helt och därför bör du se till att välja ett par hörlurar som har hög ljudkvalitet. Vissa lurar kan glappa och därför bör du välja en modell som sluter tätt.
 • Passform – Vill du att hörlurarna ska sitta inne i öronen eller utanpå? Passformen är väldigt viktig för många löpare eftersom det är viktigt att hörlurarna är bekväma under hela löppasset. Välj ett par som sitter säkert så att du slipper oroa dig för att du ska tappa hörlurarna när du springer. Passformen är särskilt viktig om du väljer trådlösa hörlurar eftersom de har större risk för att falla ur. Välj ett par med sladd mellan öronsnäckorna om du vill vara säker att inte tappa en av dem.
 • Storlek – Vill du ha små och diskreta hörlurar eller gillar du när du är något större? Storleken har oftast inget att göra med kvaliteten utan det är snarare än preferensfråga. Välj den storlek som och modell som du gillar mest.
 • Tålighet – Springer du i alla väder? Då kan du behöva ett par hörlurar som är vattentäta och tåliga. Löpning i regn och rusk ställer höga krav på all utrustning; skor och kläder såväl som hörlurar. Hörlurar för löpning utsätts för större påfrestning än hörlurar du använder när du pendlar till jobbet eller sitter framför datorn. Även löpning en varm sommardag kräver vattentåliga hörlurar eftersom du svettas. Se därför till att välja hörlurar med en IPX4-vattenbeständighetsgrad eller högre. IPX4 innebär att hörlurarna klarar av vattenstänk och enstaka exponering för regn. Om du planerar att springa med dem i ösregn behöver du är det bättre att välja hörlurar med IPX5.
 • Batteritid – Hur lång batteritid behöver du? Om du är ute och springer långpass eller använder dina trådlösa hörlurar även till annat än träning bör du välja lurar med lång batteritid.
 • Funktioner – Vill du ha hörlurar utöver de vanliga? Då kan du även titta på extrafunktioner som pulsmätare och AI-teknik. Med dagens teknologi finns det hörlurar med många olika funktioner som passar löpare.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter