Springer du 10km på personligt rekord i höst? Maxa formen under 12 veckor med Victor Urquhart Smångs träningsupplägg!  

Bästa löpbanden 2023! Löpband för elit, motionär och labb

Bästa löpbanden 2023! Löpband för elit, motionär och labb

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vad som är ett bra löpband beror på vem du är. Är du en motionär är ofta ett billigt löpband viktigare, än om du är elitsatsande och behöver ett kraftfullt löpband med en motor som kan gå riktigt fort.

Löpband har fått ett enormt uppsving de senaste åren i och med pandemins härjning, och det finns nu ett brett utbud av modeller, storlekar och prisklasser att välja mellan. Att köpa ett löpband är en stor investering, så det är viktigt att göra rätt val. I denna artikel kommer vi att gå igenom alla viktiga detaljer för att hjälpa dig att hitta det perfekta löpbandet för just dina behov. Vi kommer att se på alltifrån priser till vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa löpband och vilka olika typer av löpband som passar bäst för olika typer av användare.  

Här har vi sammanställt en lista på vilka löpband som är bäst i test. Allt för att göra det lite lättare för dig att välja vad du ska välja för löpband hemma.

Bästa budgetvalet: Master Fitness T25
Bäst för elit på 5km till maraton: Torrx TRX 9500
Bäst för elit ultramaraton: Master Fitness PRO XT500
Bäst för generella motionären: Sole Fitness F85
Bästa löpbandet för labbet: Abilica XC-mill 2700

Innehållsförteckning

Det bästa löpandet för elit på bana eller landsväg är TOORX TRX 9500 [köp här], då det är utrustat med en motor som kan gå i upp till 25 km/h, vilket motsvarar 2:24 min/km.

Det bästa löpbandet för elit på ultramaraton är Master Fitness PRO XT 500 [köp här], ett stabilt band med möjlighet att springa utför. Däremot är det inte möjligt att springa snabbare än 20 km/h på bandet (3:00 min/km).

Det bästa löpbandet för motionärer är Sole Fitness F85 [köp här], anledningen till det är vad man får för ett relativt lågt pris.

Vi lät vid artikelns uppdatering den 16:e mars 2022 informationen om gamla vinnaren Sole Fitness F63 ligga kvar eftersom det fortfarande är ett helt fantastiskt löpband. Dessutom har man vunnit flera utmärkelser vilket visar på kvalité.

Vi har gått igenom tekniska specifikationer och andra recensioner, som vi i vår tur baserat våra beslut på. Genom att skapa 2 olika personas, en elitlöpare som representerar Sverige vid internationella tävlingar som t.ex. Diamond League. Samt en motionslöpare som i snitt springer cirka 4-5 mil i veckan och gör milen på 40 minuter eller långsammare. Ligger du i spannet där emellan finns det flera alternativ, vi har specificerat vad som är bäst med respektive löpband och vem det kan passa.

Så låt oss gå igenom löpbanden!

Bästa budgetvalet!

Master Fitness T25 - Det bästa man kan få av ett billigt löpband!

Master Fitness T25 löpband

Master T25 är det ultimata budgetvalet för din träning - ett snyggt och prisvärt löpband med en stark motor på 2,5 hk vilket gör att det snabbt accelererar upp till en hög maxhastighet utan att kännas instabilt eller låta för högt. Löpbandet är lätt att fälla upp och rulla undan efter träningspasset, vilket gör det perfekt för hemmabruk. Det har också en maxhastighet på 20 km/h, vilket gör det lämpligt för intervallpass ända ner till 3:00 min/km.

Det finns också en mängd förprogrammerade träningsprogram att välja på. Displayen kan kännas liten, men är inga problem att att läsa av. Det finns också goda förvaringsmöjligheter för nycklar och vattenflaska samt en hållare för t.ex. en iPad.

Bredden är också god för prisklassen, men löpytan kan kännas smal vid högre hastigheter.

Fördelar

 • Ett riktigt billigt löpband för sin kvalité
 • 36 förprogrammerade program
 • Bra dämpning för prisklassen

Nackdelar

 • Löpytan kan upplevas liten i hög fart
Köp Master Fitness T25 här!

Bästa löpbanden för elitlöparen

Faktorerna vi rankat högst här är dels vilken hastighet du kan trycka upp löpbandet i. Dessutom anser vi det vara en bra funktion för dig som elitlöpare att kunna springa utför även när du tränar på band. För elitlöpare inom ultra har vi valt att dra ner faktorn för hastighet, då är du troligtvis ute efter ett löpband som tål väldigt mycket träning snarare än att kunna springa i sub världsrekordfart på 5 km.

Master Fitness PRO XT500 - Bästa löpband för elitaktiva på längre distanser

Bästa löpband för ultralöpare

Vi har kommit fram till att det bästa löpbandet för elitlöpare inriktade på långa distanser är Master Fitness PRO XT500 (köp här). Det har en motor med kontinuerlig effekt på 3 hästkrafter, motorn är av typen AC modell vilket lämpar sig bra när man prioriterar livslängd och driftsäkerhet.

En ganska unik sak med detta band, är att det låter dig springa i hela 3% nedförsbacke. Detta ger dig större frihet att styra dina pass. Vanligen när man springer t.ex. backintervaller hoppar man av bandet när backen är slut, men här kan du istället ställa in negativ lutning och även få med joggvila utför. Kuperad terräng, nu på löpband! ;)

Löpbandet är dämpat med gummikuddar över hela ytan, detta gör att underlaget är relativt mjukt för att skona dina muskler och leder vid hög träningsbelastning.

Nackdelen med löpbandet är att du inte kan springa snabbare än 20km/h på det. Så maxfart är 3:00 min/km. Därför rekommenderar vi det bara för dig som elitaktiv på längre distanser där farten inte är högsta prioritet.

Fördelar

 • 3% lutning utför möjlig
 • Väl dämpat, bra för långa distanser
 • Tål tung belastning, testat för upp till 180 kg

Nackdelar

 • Hastigheten, maxfart är 20 km/h

Köp Master Fitness PRO XT500 här!

FitNord Diamond Dash 1000 - Bra löpband för alla elitaktiva

Bra val av löpband för elitaktiva

FitNord Diamond Dash 1000 (köp här) är ett riktigt kraftfullt löpband. Det finns 2 anledningar till att detta inte tog förstaplatsen. Den ena är att det inte finns möjlighet att springa utför på bandet, den andra är att det är ganska så mycket dyrare än de andra alternativen.

Löpbandet har en växelströmsmotor med en kontinuerlig effekt på 4,5 hästkrafter. Det har en maxhastighet på 25 km/h, eller 2:24 min/km.

Man har fokuserat på att bygga en riktigt stadig ram här. Bandet har en vikt på nära ett kvarts ton, 230 kg.

Diamond Dash 1000 är utrustat med en automatisk smörjningssystem, detta undviker att du råkar smörja bandet på fel sätt. Det gör att bandet är i det närmaste underhållsfritt, och tål massiv användning.

Man erbjuder hela 3 års garanti för hemmabruk av bandet.

Fördelar

 • 3 års garanti
 • Riktigt stadigt
 • Automatiskt smörjningssystem
 • Hastigheten, 2:24 min/km är riktigt snabbt!

Nackdelar

 • Ingen utförslöpning
 • Inga transporthjul, du måste lyfta bandet för att flytta det

Köp FitNord Diamond Dash 1000 här!

Bästa löpbanden för motionären

För att rekommendera ett bra löpband för motionären har vi satt priset som en mer viktig faktor. Är priset inte någonting du bekymrar dig om, kan du välja bland banden vi rekommenderar för elitaktiva. De är snabbare, och tål ofta högre träningsbelastning än vad banden rekommenderade för motionären gör.

Sole Fitness F85 - Bästa löpbandet för motionären

Sole Fitness F85 (köp här) är den lite kraftigare uppföljaren till tidigare testvinnaren Sole Fitness F63. Modellen är uppdaterad med lite starkare motor, lite bredare löpyta då den gått från 51 till 56cm (vilket var en av få saker vi anmärkte på hos F63), går köra lite snabbare samt har större displayer.

Du kan ladda dina mobila enheter under tiden du står på bandet då det finns USB portar. Så börjar din telefon ta slut på batteri är det bara att plugga in och fortsätta streama Spotify medan du fortsätter ditt pass.

Genom att ladda ner SOLE appen från Appstore eller Google Play kan du få din träningsdata rakt ner i telefonen för att sedan synkronisera den med någon form av fittnessmoln som exempelvis iHealth eller MyFitnessPal.

Skärmen har ökat från en 6,5" LCD display på F63 till en 10,1" TFT LCD display på F85.

Samtliga fördelar som gäller för F63 (t.ex. Zwift kompabilitet) nedan gäller även för F85. Så vi gör en för och nackdelslista här jämfört med F63.

Fördelar

 • Den inbyggda skärmen är helt fantastisk för att vara på ett löpband
 • Fästet för surfplattan är bättre än på F63
 • Youtube & Netflix är inbyggt!
 • Väldigt stabilt vilket medför tystnad

Nackdelar

 • Backar kan endast ökas i hela procent
 • Lite dyrare än F63 - även om förbättringarna gör det värt det

Köp Sole Fitness F85 här!

Sole Fitness F63 - Tidigare testvinnaren

Sole Fitness F63 (köp här) har vunnit flera tester när det kommer till löpband. T.ex. har det fått pris för kvalité och kundnöjdhet, samt vunnit andra bäst i test-tester i flera olika länder.

5 stjärnor hos Treadmil review (OBS! Videon är på engelska)

Löpbandet är lätt att fälla ihop när du är färdig med ditt träningspass. Det tar fortfarande en del plats, så bor du trångt kan det kännas som om det är i vägen ändå.

En stor fördel för ett löpband som är anpassat för motionärer är att det är kompatibelt med Zwift appen. Detta gör att du kan delta i virtuella lopp, där du springer mot andra löpare över hela världen direkt i Zwift appen.

Det finns en hållare för din surfplatta, fördelaktigt då det är många som passar på att kolla serier eller filmer när man springer på löpbandet.

Löpbandet är utrustat med högtalare och bluetooth, så du kan koppla ljudet från din surfplatta eller telefon direkt till bandet och höra ljudet genom bandets högtalare.

Du har möjlighet att ladda din surfplatta eller telefon direkt genom usb på displayens ena sida.

Det följer med ett pulsband du kan använda för att koppla upp dig direkt mot bandet. Utifrån detta kan du bedriva pulsbaserad träning där bandet själv anpassar sig utefter vilken pulsnivå du ligger på.

Fördelar

 • Kompatibelt med Zwift appen
 • Bluetooth högtalare direkt i bandet
 • Pulsbaserad träning + pulsband ingår
 • 2 års garanti vid användning i hemmet

Nackdelar

 • Löpytan, 51cm x 150 cm. Bara en nackdel om du springer över ca 15-16 km/h.

Köp Sole Fitness F63 här!

Bästa kommersiella löpbandet för gymmet, klubben eller labbet

Detta är ett löpband som passar för er klubblokal, eller test labb. Det är ett band som har hela 1 meter löpyta i bredd, och 2,5 meter på längden. På bandet får ni plats med 2 löpare samtidigt, alternativt om ni vill utföra tester på ex. cykel eller rullskidor så fungerar det också bra.

Löpband Abilica XC-Mill 2700

Bästa löpbandet för klubben eller labbet

Abilica XC-mill 2700 (köp här) är utvecklat i vårt kära grannland Norge. Där är det inte bara löpning som är viktigt, utan främst längdskidåkning. Därför jobbade man fram ett band som är betydligt längre än de flesta andra på marknaden.

För oss löpare innebär det att vi får plats 2 stycken samtidigt på bandet. En skön känsla om man ska träna på att ligga tätt i rygg på någon utan att börja trampa vederbörande på hälsenorna.

Eftersom det inte är avsett för endast löpning, har hastighet varit en viktig faktor när man tog fram bandet, så här är hastigheten svindlande 30 km/h. Det motsvarar 2:00 min/km, få av klubbens testdeltagare lär klaga på att det går för sakta kan vi lova.

Det finns möjlighet att ställa in en 15% lutning uppför, däremot finns det ingen möjlighet att springa utför. Vi har bestämt att det inte är något som drar ner betyget i labb-delen, då dagens tester sällan använder sig av utförslöpning som någon faktor. Viktigt att känna till dock!

13 stycken förprogrammerade program följer med bandet, du kan också träna på bandet efter puls.

Trots sin storlek väger bandet bara 200 kg, men det finns inga hjul på bandet så ni får lyfta det om det ska flyttas på.

Fördelar

 • Flera användningsområden
 • Möjlighet att springa flera samtidigt

Nackdelar

 • Ingen utförslöpning

Köp Abilica XC-mill 2700 här!

Vanliga frågor om löpband och löpband hemma

Vad säger vetenskapen om att springa på löpband?

Denna studie undersökte skillnaderna mellan biomekaniska resultat vid löpning på löpband och på marken. Efter att ha undersökt fyra databaser fram till juni 2019 inkluderades 33 studier som jämförde löpning på motoriserat löpband med löpning på marken för personer från 18 till 65 år.

De flesta resultaten var desamma oavsett löpning på löpband eller på marken, men det fanns vissa skillnader som att vinkeln fot-mark vid fotnedslaget, rörelseräckvidden för knät, höjden för centrum av massa/bäcken och den propulsiva kraften var lägre vid löpning på löpband.

Är det värt att köpa löpband?

Absolut! Att köpa ett löpband är ett fantastiskt sätt att få en effektiv träning hemma. Att ha ett löpband hemma innebär att du kan träna när som helst utan att behöva åka till gymmet eller träna utomhus i spöregn. Det är också ett utmärkt sätt att förbättra sin kondition och förbereda sig för löpning utomhus när vintern biter sig fast i landskapet. Löpband är också ett bra sätt att bränna kalorier och gå ner i vikt. Oavsett om du är en elitidrottare, en motionär eller total nybörjare som bara vill komma igång med träning, så kan ett löpband vara till enorm hjälp.  

Vad kostar ett bra löpband?

Priset på löpband varierar beroende på vilken modell du väljer. Det finns löpband som kostar från ungefär 5 000 kronor till långt över 100 000 kronor. För de flesta motionärer är ett löpband som kostar runt 10 000-15 000 kronor en bra investering. De har tillräckligt med funktioner och är tillräckligt robusta för att hålla för daglig användning.   Om du är en elitidrottare eller ambitiös motionär som önskar träna regelbundet och långa sträckor, så är troligen ett löpband som kostar från 25 000 kronor ett bättre val. De har bättre kvalitet och är mer robusta för att tåla långa hårda träningspass.  

Vilket löpband ska jag välja?

Om du önskar att träna mycket så är ett kraftfullare löpband, som troligen kostar lite mer ett bättre val. Om du bara är en nybörjare som vill komma igång med träning så är ett löpband som kostar mindre ett bra val.   Däremot rekommenderar vi inte att köpa ett band för under 10 000 kronor oavsett din nivå. Löpbanden där under är oftast av bristande kvalité och du kommer bli besviken då det riskerar gå sönder snabbt.   När du väljer löpband ska du tänka på hur hårt du kommer belasta bandet. Löpband som är speciellt utformade för att träna löpning har ofta en längre löpyta och starkare motor. Om du bara är intresserad av att gå, då är ett mindre löpband med mindre motor ett bättre ekonomiskt val.  

Är det bra att springa på löpband?

Ja, det är bra att springa på löpband. Löpning på löpband är ett utmärkt sätt att få en effektiv träning hemma. Du kan kontrollera hastigheten och ändra den efter dina behov. Det är också ett bra sätt att bränna kalorier och gå ner i vikt. Löpning på löpband är också ett bra sätt att bibehålla konditionen under den mörka vintersäsongen, och för att förbereda sig inför sommarens löpning utomhus. Om du vill att träningen ska bli roligare kan du välja att springa ett förprogrammerat program som finns inbyggt i de flesta löpband.  

Vad är viktigt att tänka på när man köper ett löpband?

Först och främst bör du tänka på kvaliteten. Se till att löpbandet är robust och håller många år, det kostar trots allt en hel del. Tänk även på vilken typ av träning du ska bedriva. Om du är intresserad av löpning, då är det viktigt att välja ett löpband som har en större löpyta och en kraftigare motor. Om du bara är intresserad av att gå kan du välja ett löpband med mindre motor.   Du bör även kontrollera att löpbandet har alla funktioner du behöver. Stirra dig inte blind på priset, då det i längden är billigare att köpa ett bra än att behöva köpa nytt om ett par år.  

Vilket löpband passar just mig och mina behov?  

Om du är en elitidrottare eller önskar att träna mycket så är ett löpband med starkare motor, som kostar lite mer ett bättre val. Om du är en nybörjare som vill komma igång med träningen så är ett löpband som har mindre motor och därmed kostar lite mindre, ett bra val.

Sammanfattning av bästa löpband

Alla löpband som listas ovan är grymt bra. Det handlar mer om vem du som köpare är. Vilka är dina behov av löpbandet, anser du dig vara på elitnivå eller motionärsnivå? Eller är du ansvarig för inköp av löpband på ett gym, en löparklubb eller ett labb?

Vilket löpband hemma?

Om man ska ha ett löpband hemma hade jag valt antingen Master Fitness T25 (Bästa budgetvalet), eller Sole Fitness F85 (Bästa för motionären). Det beror lite på vad du har för plånbok. Master Fitness T25 kostar i januari 2023 ca 11 500 kr, medan Sole Fitness F85 kostar närmare 27 000 kr.

Vad är nästa steg? Kanske att köpa ett löpband?

Bästa budgetvalet: Master Fitness T25
Bäst för elit på 5km till maraton: Torrx TRX 9500
Bäst för elit ultramaraton: Master Fitness PRO XT500
Bäst för generella motionären: Sole Fitness F85
Bästa löpbandet för labbet: Abilica XC-mill 2700


Jag är en hängiven löpare som gillar att springa långt. Maraton är min favoritdistans och jag tränar nu inför Fujisan Maraton utanför Tokyo i Japan.
Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.
Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, de första åren som en total novis, sedan 2021 med Högby IF.