Skip to content Skip to footer

Bästa löpbandet 2022! Löpband för elit, motionär och labb

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vad som är ett bra löpband beror på vem du är. Är du en motionär är ofta ett billigt löpband viktigare, än om du är elitsatsande och behöver ett kraftfullt löpband med en motor som kan gå riktigt fort.

Här har vi sammanställt en lista på vilka löpband som är bäst i test. Allt för att göra det lite lättare för dig att välja vad du ska välja för löpband hemma.

Artikelns innehåll

Det bästa löpandet för elit på bana eller landsväg är TOORX TRX 9500 [köp här], då det är utrustat med en motor som kan gå i upp till 25 km/h, vilket motsvarar 2:24 min/km.

Det bästa löpbandet för elit på ultramaraton är Master Fitness PRO XT 500 [köp här], ett stabilt band med möjlighet att springa utför. Däremot är det inte möjligt att springa snabbare än 20 km/h på bandet (3:00 min/km).

Det bästa löpbandet för motionärer är Sole Fitness F85 [köp här], anledningen till det är vad man får för ett relativt lågt pris.

Vi lät vid artikelns uppdatering den 16:e mars 2022 informationen om gamla vinnaren Sole Fitness F63 ligga kvar eftersom det fortfarande är ett helt fantastiskt löpband. Dessutom har man vunnit flera utmärkelser vilket visar på kvalité.

Vi har gått igenom tekniska specifikationer och andra recensioner, som vi i vår tur baserat våra beslut på. Genom att skapa 2 olika personas, en elitlöpare som representerar Sverige vid internationella tävlingar som t.ex. Diamond League. Samt en motionslöpare som i snitt springer cirka 4-5 mil i veckan och gör milen på 40 minuter eller långsammare. Ligger du i spannet där emellan finns det flera alternativ, vi har specificerat vad som är bäst med respektive löpband och vem det kan passa.

Så låt oss gå igenom löpbanden!

Bästa löpbanden för elitlöparen

Faktorerna vi rankat högst här är dels vilken hastighet du kan trycka upp löpbandet i. Dessutom anser vi det vara en bra funktion för dig som elitlöpare att kunna springa utför även när du tränar på band. För elitlöpare inom ultra har vi valt att dra ner faktorn för hastighet, då är du troligtvis ute efter ett löpband som tål väldigt mycket träning snarare än att kunna springa i sub världsrekordfart på 5 km.

Toorx TRX 9500 – Bästa löpbandet för elitaktiva med fokus på fart

Bästa löpbandet för elitsatsande med fokus på fart

Det bästa löpbandet vi kunde hitta för elitaktiva som springer riktigt fort är Toorx TRX 9500 (köp här). Bandet har en kontinuerlig effekt på 6 hästkrafter, men kan kräma ur sig 9 hästkrafter som mest.

Som löpare med fokus på höga hastigheter har du här ett riktigt snabbt löpband. Du kan få upp bandet till 25 km/h, vilket motsvarar en hastighet av 2:24 min/km(!).

Du har möjlighet att springa utför i upp till 2% lutning, uppför kan du få upp lutningen till hela 18%.

Löpytan är fullt tillräcklig med 60 cm i bredd och 160 cm på längden.

Bandet har inbyggda högtalare. Bra att ha om man kanske tappat bort sina hörlurar, eller ska träna tillsammans med någon. Finns också usb ingångar och bluetooth.

Det är inte högtalarna som gör det till det bästa löpbandet, det är framför allt hastigheten, effekten och möjligheten att springa i nerförsbacke som gjorde att vi valde detta som bästa löpbandet för elitaktiva med fokus på fart.

Fördelar

 • 2% utför
 • 18% uppför
 • Inbyggda högtalare
 • Effekten, 9 hästkrafter(!)
 • Hastigheten, 2:24 min/km är riktigt snabbt för ett löpband!
 • Trådlös pulsmottagning från pulsband (pulsband ingår inte)

Nackdelar

 • Faktiskt svårt att hitta några rejäla nackdelar.

Köp Toorx TRX 9500 här!

Master Fitness PRO XT500 – Bästa löpband för elitaktiva på längre distanser

Bästa löpband för ultralöpare

Vi har kommit fram till att det bästa löpbandet för elitlöpare inriktade på långa distanser är Master Fitness PRO XT500 (köp här). Det har en motor med kontinuerlig effekt på 3 hästkrafter, motorn är av typen AC modell vilket lämpar sig bra när man prioriterar livslängd och driftsäkerhet.

En ganska unik sak med detta band, är att det låter dig springa i hela 3% nedförsbacke. Detta ger dig större frihet att styra dina pass. Vanligen när man springer t.ex. backintervaller hoppar man av bandet när backen är slut, men här kan du istället ställa in negativ lutning och även få med joggvila utför. Kuperad terräng, nu på löpband! 😉

Löpbandet är dämpat med gummikuddar över hela ytan, detta gör att underlaget är relativt mjukt för att skona dina muskler och leder vid hög träningsbelastning.

Nackdelen med löpbandet är att du inte kan springa snabbare än 20km/h på det. Så maxfart är 3:00 min/km. Därför rekommenderar vi det bara för dig som elitaktiv på längre distanser där farten inte är högsta prioritet.

Fördelar

 • 3% lutning utför möjlig
 • Väl dämpat, bra för långa distanser
 • Tål tung belastning, testat för upp till 180 kg

Nackdelar

 • Hastigheten, maxfart är 20 km/h

Köp Master Fitness PRO XT500 här!

FitNord Diamond Dash 1000 – Bra löpband för alla elitaktiva

Bra val av löpband för elitaktiva

FitNord Diamond Dash 1000 (köp här) är ett riktigt kraftfullt löpband. Det finns 2 anledningar till att detta inte tog förstaplatsen. Den ena är att det inte finns möjlighet att springa utför på bandet, den andra är att det är ganska så mycket dyrare än de andra alternativen.

Löpbandet har en växelströmsmotor med en kontinuerlig effekt på 4,5 hästkrafter. Det har en maxhastighet på 25 km/h, eller 2:24 min/km.

Man har fokuserat på att bygga en riktigt stadig ram här. Bandet har en vikt på nära ett kvarts ton, 230 kg.

Diamond Dash 1000 är utrustat med en automatisk smörjningssystem, detta undviker att du råkar smörja bandet på fel sätt. Det gör att bandet är i det närmaste underhållsfritt, och tål massiv användning.

Man erbjuder hela 3 års garanti för hemmabruk av bandet.

Fördelar

 • 3 års garanti
 • Riktigt stadigt
 • Automatiskt smörjningssystem
 • Hastigheten, 2:24 min/km är riktigt snabbt!

Nackdelar

 • Ingen utförslöpning
 • Inga transporthjul, du måste lyfta bandet för att flytta det

Köp FitNord Diamond Dash 1000 här!

Bästa löpbanden för motionären

För att rekommendera ett bra löpband för motionären har vi satt priset som en mer viktig faktor. Är priset inte någonting du bekymrar dig om, kan du välja bland banden vi rekommenderar för elitaktiva. De är snabbare, och tål ofta högre träningsbelastning än vad banden rekommenderade för motionären gör.

Sole Fitness F85 – Bästa löpbandet för motionären

Sole Fitness F85 (köp här) är den lite kraftigare uppföljaren till tidigare testvinnaren Sole Fitness F63. Modellen är uppdaterad med lite starkare motor, lite bredare löpyta då den gått från 51 till 56cm (vilket var en av få saker vi anmärkte på hos F63), går köra lite snabbare samt har större displayer.

Du kan ladda dina mobila enheter under tiden du står på bandet då det finns USB portar. Så börjar din telefon ta slut på batteri är det bara att plugga in och fortsätta streama Spotify medan du fortsätter ditt pass.

Genom att ladda ner SOLE appen från Appstore eller Google Play kan du få din träningsdata rakt ner i telefonen för att sedan synkronisera den med någon form av fittnessmoln som exempelvis iHealth eller MyFitnessPal.

Skärmen har ökat från en 6,5″ LCD display på F63 till en 10,1″ TFT LCD display på F85.

Samtliga fördelar som gäller för F63 (t.ex. Zwift kompabilitet) nedan gäller även för F85. Så vi gör en för och nackdelslista här jämfört med F63.

Fördelar

 • Den inbyggda skärmen är helt fantastisk för att vara på ett löpband
 • Fästet för surfplattan är bättre än på F63
 • Youtube & Netflix är inbyggt!
 • Väldigt stabilt vilket medför tystnad

Nackdelar

 • Backar kan endast ökas i hela procent
 • Lite dyrare än F63 – även om förbättringarna gör det värt det

Köp Sole Fitness F85 här!

Sole Fitness F63 – Tidigare testvinnaren

Sole Fitness F63 (köp här) har vunnit flera tester när det kommer till löpband. T.ex. har det fått pris för kvalité och kundnöjdhet, samt vunnit andra bäst i test-tester i flera olika länder.

5 stjärnor hos Treadmil review (OBS! Videon är på engelska)

Löpbandet är lätt att fälla ihop när du är färdig med ditt träningspass. Det tar fortfarande en del plats, så bor du trångt kan det kännas som om det är i vägen ändå.

En stor fördel för ett löpband som är anpassat för motionärer är att det är kompatibelt med Zwift appen. Detta gör att du kan delta i virtuella lopp, där du springer mot andra löpare över hela världen direkt i Zwift appen.

Det finns en hållare för din surfplatta, fördelaktigt då det är många som passar på att kolla serier eller filmer när man springer på löpbandet.

Löpbandet är utrustat med högtalare och bluetooth, så du kan koppla ljudet från din surfplatta eller telefon direkt till bandet och höra ljudet genom bandets högtalare.

Du har möjlighet att ladda din surfplatta eller telefon direkt genom usb på displayens ena sida.

Det följer med ett pulsband du kan använda för att koppla upp dig direkt mot bandet. Utifrån detta kan du bedriva pulsbaserad träning där bandet själv anpassar sig utefter vilken pulsnivå du ligger på.

Fördelar

 • Kompatibelt med Zwift appen
 • Bluetooth högtalare direkt i bandet
 • Pulsbaserad träning + pulsband ingår
 • 2 års garanti vid användning i hemmet

Nackdelar

 • Löpytan, 51cm x 150 cm. Bara en nackdel om du springer över ca 15-16 km/h.

Köp Sole Fitness F63 här!

Masterfit TP 100 – Billigt löpband för motionären

Billigt löpband för motionären

Masterfit TP 100 (köp här) är ett billigt löpband där du får väldigt mycket för pengarna! Du har en löpyta på 50 cm x 140 cm, vilket kan kännas lite kort i höga hastigheter. Det bör dock vara tillräckligt om du ligger på en bra motionärsnivå, springer du längre sträckor i 15 km/h (4:00 min/km) eller snabbare är nog Sole Fitness F63, som är ca 10cm länge, ett bättre val.

Bandet är utrustat med dämpningskuddar under löpmattan, som gör att löpningen blir mjuk och skonsam.

Tycker du om att springa till musik, finns det möjlighet att ansluta din telefon och spela upp musik genom bandets inbyggda högtalare.

En stor fördel med Masterfit TP 100 är att det väger ganska lite (84 kg) och har hjul, det gör att du kan flytta på hela löpbandet utan att behöva lyfta på det.

Är du kraftigt överviktig bör du vara lite försiktig, bandet har en maximal användarvikt på 130 kg. Den brukar vara satt med säkerhetsmarginal, men det är värt att tänka på!

Fördelar

 • Väger lite
 • Bra dämpning i bandet
 • Billigt löpband, med mycket funktioner
 • Möjlighet att ansluta telefonen till bandet

Nackdelar

 • En aning kort löpyta (140 cm)
 • Låg maximal användarvikt (130 kg)

Köp Masterfit TP 100 här!

Bästa löpbandet för klubben eller labbet

Detta är ett löpband som passar för er klubblokal, eller test labb. Det är ett band som har hela 1 meter löpyta i bredd, och 2,5 meter på längden. På bandet får ni plats med 2 löpare samtidigt, alternativt om ni vill utföra tester på ex. cykel eller rullskidor så fungerar det också bra.

Löpband Abilica XC-Mill 2700

Bästa löpbandet för klubben eller labbet

Abilica XC-mill 2700 (köp här) är utvecklat i vårt kära grannland Norge. Där är det inte bara löpning som är viktigt, utan främst längdskidåkning. Därför jobbade man fram ett band som är betydligt längre än de flesta andra på marknaden.

För oss löpare innebär det att vi får plats 2 stycken samtidigt på bandet. En skön känsla om man ska träna på att ligga tätt i rygg på någon utan att börja trampa vederbörande på hälsenorna.

Eftersom det inte är avsett för endast löpning, har hastighet varit en viktig faktor när man tog fram bandet, så här är hastigheten svindlande 30 km/h. Det motsvarar 2:00 min/km, få av klubbens testdeltagare lär klaga på att det går för sakta kan vi lova.

Det finns möjlighet att ställa in en 15% lutning uppför, däremot finns det ingen möjlighet att springa utför. Vi har bestämt att det inte är något som drar ner betyget i labb-delen, då dagens tester sällan använder sig av utförslöpning som någon faktor. Viktigt att känna till dock!

13 stycken förprogrammerade program följer med bandet, du kan också träna på bandet efter puls.

Trots sin storlek väger bandet bara 200 kg, men det finns inga hjul på bandet så ni får lyfta det om det ska flyttas på.

Fördelar

 • Flera användningsområden
 • Möjlighet att springa flera samtidigt

Nackdelar

 • Ingen utförslöpning

Köp Abilica XC-mill 2700 här!

Sammanfattning av bästa löpband

Alla löpband som listas ovan är grymt bra. Det handlar mer om vem du som köpare är. Vilka är dina behov av löpbandet, anser du dig vara på elitnivå eller motionärsnivå? Eller är du ansvarig för inköp av löpband på ett gym, en löparklubb eller ett labb?

Vad är nästa steg? Kanske att köpa ett löpband?

Bäst för elit på 5km till maraton: Torrx TRX 9500
Bäst för elit ultramaraton: Master Fitness PRO XT500
Bäst för generella motionären: Sole Fitness F85
Bästa billiga löpbandet: Masterfit TP 100
Bästa löpbandet för labbet: Abilica XC-mill 2700

Jimmie Johansson
Jimmie Johansson

Inbiten motionslöpare som gjort milen på 34:43.