Löparklockor - Pulsklockor för löpare

Denna artikel innehåller sponsrade länkar från bl.a. Coros och Outnorth.

Löpning kan vara en tuff sport. Rätt löparskor och en bra löparklocka hjälper dig att få ut det mesta av dina träningspass genom att göra det lättare att hålla koll på tempo och distans. I det här blogginlägget diskuterar vi några populära klockor som finns på marknaden idag så att du kan hitta den som passar din budget och livsstil!

Några populära tillverkare av löparklockor är Garmin, Polar och Coros. Coros är en ny uppstickare på marknaden som bl.a. Eluid Kipchoge gör reklam för.

Det första du bör tänka på när du köper en träningsklocka är vilken typ av löpare du är, hur aktiv du är och vilka funktioner som är viktigast för just dig. Här får du råd gällande löparklockor oavsett om du anser dig vara nybörjare eller expert.

Alla klockorna i testet är lämpliga för träning med grundläggande puls-funktioner, t.ex. pulsintervall i förhållande till maximal hjärtfrekvens. Dessa värden beräknas med hjälp av vikt och längd, som mäts med hjälp av en optisk sensor på handleden eller ett pulsband runt bröstet med trådlös överföring till klockan. Samtliga klockor i vår granskning har GPS-funktion. Dagens mer avancerade träningsklockor har många funktioner som hjälper dig att träna. De kan berätta hur lång tid det tar för din kropp att återhämta sig från ett träningspass, och de kan hjälpa dig med intervallträning. De mest avancerade modellerna mäter även mängden syre i ditt blod.

Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 945 är årets bästa löparklocka med alla funktioner som en löpare kan önska sig. Dess positionsspårning och biometri är särskilt noggranna, och den har massor av användbara träningsverktyg som hjälper dig att få ut det mesta av din träning.

Träningsbelastningsmätaren, som mäter din träning under de senaste sju dagarna och ger dig råd om du ska dra ner på träningen för att undvika överträning eller om du ska träna hårdare för att öka din kapacitet, är en av våra favoriter. Den hjälper dig att göra varje träningspass så effektivt som möjligt genom att mäta hur effektivt du har återhämtat dig från dagens träning.

De högupplösta kartorna på skärmen som gör det enklare att navigera på en sådan skärm var också tilltalande. Mängden anpassningar som finns tillgängliga är verkligen imponerande. Det är förvånansvärt enkelt att skapa egna tids- eller distansintervaller. Ett riktigt bra köp helt enkelt.

Coros Pace 2

Coros Pace 2 är en underbar löparklocka i mellanklassen prismässigt, som är otroligt lätt men har många funktioner. Den är så lätt att den inte märks på din handled, men den innehåller flera funktioner som vi förväntar oss att hitta i dyrare löparklockor, inklusive en ”AI-tränare” som hjälper dig att hantera din träningsbelastning inför större utmaningar;

GPS, med förbättrad positionering med GLONASS och Beidu, ger utmärkt positionering. Om du går utanför radarn (t.ex. i en tunnel) beräknar klockan automatiskt din steghastighet och längd så att du kan hålla koll på din distans ändå.

Vårt enda klagomål på Coros Pace 2 var att skärmen var lite svag och svår att läsa i solljus utan att trycka på knappen för bakgrundsbelysning, vilket i sig försämrar batteritiden som annars är enastående. Det här är en av de bästa löparklockorna som finns tillgängliga, och den kommer att passa perfekt för de allra flesta löpare.

Garmin Instinct Solar

Garmin Instinct Solar är en supertålig löparklocka med en solcellsglaslins som håller den laddad så att du kan låta det gå flera veckor utan att behöva ladda den.

Garmin Instinct är en fantastisk klocka, och Instinct Solar förbättrar den (extremt) starka grunden med nya funktioner som en pulsoximeter för att övervaka förändringar i blodets syremättnad. Detta, tillsammans med pulsens variabilitet, hjälper klockan (tillsammans med Garmin Connect-appen) att uppskatta dina stressnivåer under dagen så att du kan ta

Instinct Solar GPS-klocka är idealisk för terrängutflykter tack vare sina enastående funktioner, som inkluderar TracBack-navigering för att hjälpa dig att komma tillbaka till startpunkten och stöd för Garmin InReach-satellitkommunikation om du hamnar utanför GPS täckningen.

Det är inte den designmässigt mest attraktiva Garmin-klockan, men för flerdagarsevenemang utanför den upptrampade vägen är den svår att slå.

Garmin Fenix 6

Om du letar efter en multisport- och äventyrsklocka som fungerar bra är den här senaste versionen av Garmins Fenix-serien så bra som det bara blir i dagsläget – om din budget tillåter det, vill säga.

Fenix 6 är en pålitlig klocka med en attraktiv display och sofistikerad funktionalitet. Pulsmätaren är exakt, och till skillnad från många löparklockor fungerar den under vatten (perfekt för triathleter eller cross training-aktiviteter). GPS-anslutningen är snabb och pålitlig, och vi blev överraskade av hur exakt klockans inbyggda höjdmätare var när den sattes på prov i Alperna.

Garmin Fenix 6 har en batteritid som är betydligt kortare än Garmin Instinct Solar’s 18 dagar. Fenix 6 fungerar i två veckor vid normal användning eller 36 timmar vid kontinuerlig GPS-användning. Kolla in Fenix 6X om du vill göra längre vandringar och förlänga dessa siffror till 21 dagar respektive 60 timmar.

Fenix 6 är en fantastisk löparklocka, men den kommer att vara oöverkomlig rent prismässigt för många personer. Vi har dock sett några rejäla rabatter på sistone, så om du är inställd på den kan det löna sig att vänta ett tag på ett köp. Vi kan mycket väl få se lanseringen av Fenix 7 inom kort, vilket skulle få priset på klockan rent generellt att sjunka ännu mer – håll utkik.

Coros Apex

Coros Apex är ett fantastiskt alternativ till Garmin Forerunner 945 och Fenix 6 om du vill ha en pålitlig löparklocka till ett överkomligt pris. Den ger dig inte bara avancerade mätvärden som VO2 max, utan ger dig också en hel del data för dina träningspass.

Det här är en seriös löparklocka som skapats för datanördar. Försöker du förbättra din kadens? Vill du se hur mycket du har tränat den här veckan? Allt finns där, precis vid dina fingertoppar. Även om ditt träningspass går genom en tunnel och utanför satellitens räckvidd är GPS-spårningen exakt, och den intelligenta stride-algoritmen beräknar din steglängd och kadens över tiden du befinner dig ”off-grid”, för att garantera en korrekt registrering även i GPS-skugga.

Vi gillade också Apex navigeringsverktyg, vilket gör den till en fantastisk träningsklocka om gillar att utforska nya vägar under dina träningspass.

Percis som Coros 2, är den lite svag i sitt skärmljus, men genom att aktivera den geststyrda bakgrundsbelysningen löser den ändå det problemet ganska hyfsat.

Polar Vantage V2

Polar Vantage V2 är den andra versionen av den ursprungliga Polar Vantage som släpptes 2016. Den har alla funktioner från sin föregångare, men den innehåller också några extrafunktioner som vi anser ger den en fördel och gör den till den bästa löparklockan för terrängutflykter.

Det viktigaste av funktionerna i Vantage V2 är ett nytt konditionstest som ger numeriska värden för VO2 max, maximal aerob effekt och maximal aerob hastighet. Genom att upprepa testet vid ett senare tillfälle får du en mätbar indikation på hur din kondition utvecklas med tiden.

Vantage V2 är också lättare än Grit X, med en vikt på 52 g jämfört med 64 g för Grit X. Enheten använder aluminium istället för plast och rostfritt stål, vilket bidrar till den lägre vikten. Det är ett mindre robust utseende, men detta är fortfarande en mycket hållbar pryl som klarar alla utmaningar du ställer den inför.

Om du inte gillar Grit X:s större utseende (vilket är helt okej) rekommenderar vi V2.

Polar Grit X

Polar Grit X är utformad för hårda friluftsentusiaster som vill ge sig ut på mer ambitiösa utflykter utanför de upptrampade vägarna. Om du söker ett billigare alternativ till Garmin Fenix 6 kan detta vara den bästa löparklockan för dig.

Grit X har otroligt noggrann biometri tack vare Polars gedigna erfarenhet av pulsmätning. Adaptiva förslag för när du bör fylla på med energi, hjälper dig att hålla dig hydrerad och undvika att bli utmattad under långa löprundor. Insikter om återhämtning visar dig hur länge du ska vila och när det är dags att ta på dig löparskorna igen baserat på dina träningsdata.

Ovanstående funktioner finns även på Polar Vantage V2, som har ytterligare sofistikerade träningsfunktioner, men om dessa funktioner verkar överdrivna för dina löpbehov och du gillar ett mer praktiskt tillvägagångssätt är Polar Grit X värd att överväga.

Om du letar efter något ännu bättre, men lättare, har Polar precis lanserat två nya modeller: Grit X Pro och Grit X Titan. Vi håller för närvarande på att testa Grit X Pro, och vi kommer att ha en fullständig utvärdering så snart som möjligt.

Garmin Enduro

Garmin Enduro har samma programvara som Fenix 6, som är nummer fyra på vår lista. Skärmen är likadan. Men det finns en stor skillnad mellan den och alla andra Garmin-klockor: batteritid.

När du inkluderar solenergi i ekvationen kan Enduro överleva upp till 65 dagar i smartwatch-läge och har 80 timmars GPS-batteritid. Garmin Eunduro kan komma att fungera i mellan 130 dagar och ett år utan laddning om du försätter den i enklaste läget.

Enduro har alla funktioner du kan önska dig för att spåra löppass. Den erbjuder även sömnspårning och avancerad statistik för din kondition. En barometrisk höjdmätare, en pulsmätare, en pulsoximeter, aktivitetsuppföljning dygnet runt och smartklocksfunktioner som notifikationer och betalningar är bara några av funktionerna.

Enduro saknar fullständig topografisk kartläggning, vilket finns på Garmins Fenix- och Forerunner 945-klockor. Och den kommer att vara alldeles för dyr för många. Men om du letar efter en stor, lättviktig klocka med många funktioner är Enduro värd att överväga.

Apple Watch 7

Även om Apple Watch 7:s funktioner för sportspårning inte är lika omfattande som de som finns på de dedikerade löparklockorna i det här testet, är de tillräckliga för löpare som springer för nöjes skull och för att hålla sig i form snarare än för att tävla.

När det gäller funktioner är den lite mer avancerad än Apple Watch 6, med funktioner som inbyggd GPS och EKG. Den större skärmen gör det dock enkelt att se din statistik i en överblick under ett träningspass. Den alltid påslagna displayen gör det ännu enklare genom att eliminera behovet av att pilla med Smart Crown under en löprunda.

Apple Watch 7-användare kommer att kunna få tillgång till Apple Fitness Plus, som gör det möjligt att delta i roliga övningar med instruktörsledning på iPhone, iPad eller Apple TV med pulsdata från klockan på skärmen.

Apple Watch 7 är en mångsidig smartklocka som inte kan ersätta en dedikerad sportklocka för seriös träning, men dess starka pulsmätning och kompatibilitet med tredjepartsprogram (Om du inte loggar dina pass på Strava, räknas det verkligen?) gör den till den bästa löparklockan som finns om du behöver en smartklocka med alla funktioner för vardagligt bruk.

Garmin Vivoactive 4

Är det en smartklocka, en GPS-klocka för löpning eller en modeklocka? Det är alla tre i en. Det här är den första Garmin-prylen som har utformats uttryckligen för löpare som gillar design.

Som du kanske kan gissa har den alla smarta funktioner från Garmin, inklusive fullständig GPS- och pulsmätning, stöd för flera sporter och till och med musikstreaming för Deezer och Spotify (även om gränssnittet skulle kunna behöva förbättras).

Den har allt detta, samt en batteritid som räcker i fyra eller fem dagar om du använder den för normala aktiviteter, eller 18 timmar om du använder den för GPS-träning (sex timmar om du också lyssnar på musik). Urtavlans omslutning i rostfritt stål och det bekväma armbandet på den här klockan kan bytas ut för att göra klockan personlig.

Garmin Connect är en användarvänlig plattform som gör det möjligt för personer utan teknisk kunskap att utforma egna urtavlor och program. Den är också öppen för utvecklare, så nya intressanta funktioner läggs till hela tiden.

Vad bör man titta efter på en löparklocka?

När du väljer en löparklocka är en av de första sakerna att tänka på ditt nuvarande mål. Alla löpare kan ha nytta av en GPS-klocka, men om du försöker slå ditt tidigare personliga rekord i ett maraton kommer dina krav att skilja sig mycket från en person som bara vill klara av att springa 5 km.

För nya löpare är en klocka som kan användas för att skapa ett grundläggande träningsschema, och för att ge dina pass lite variation ett bra verktyg. Även om du inte följer någon specifik träningsplan föreslår t.ex. Garmin Forerunner 55 träningspass åt dig så att du inte fastnar i att köra samma runda varje gång. Den talar om för dig hur länge du bör vila och återhämta dig efter varje pass så att du kan få ut det mesta av din träning.

Polar Grit X däremot håller koll på din energiplan för långdistanslopp och talar om för dig när det är dags att fylla på med kolhydrater och vatten. Den fungerar också med program som TrainingPeaks så att du kan ladda ner specialiserade planer för att hjälpa dig att nå ditt nästa mål.

Även om en smartklocka kan användas för att spara dina löprundor, är en specificerad löparklocka med fysiska knappar alltid en fördel. Du kan inte bara använda klockan utan att behöva titta på skärmen, utan du kan också komma åt dess menyer, pausa och starta träningspass när du har handskar eller svettiga fingrar under ett pass.

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är klockans batteritid. Du vill inte behöva vänta på att klockan ska laddas innan du ger dig ut på ett träningspass, och inte heller att den tar batterislut halvvägs genom löprundan.

Ytterligare funktioner, som musik och kontaktlösa betalningar, kan också vara användbara komplement till din löparklocka. Du kan lyssna på musik eller en podcast för att hålla dig sysselsatt under träningen, samtidigt som du kan köpa en dryck eller ett snabbt mellanmål om du har betalfunktion i klockan. Dessa finesser gör också din löparklocka mer praktisk när du inte tränar; t.ex. behöver du inte köpa en annan smartklocka bara för dessa ändamål.

Vi tog hänsyn till alla dessa faktorer när vi bedömde klockorna på den här listan, så du behöver inte läsa igenom specifikationsblad för att försäkra dig om att den pryl du letar efter uppfyller alla nödvändiga krav.

När du har skaffat dig den bästa löparklockan för dig, är det kanske dags för att par bra hörlurar för löpning?

Recension av forerunner 935

Klockor kompatibla med Strava Live segments