Springer du 10km på personligt rekord i höst? Maxa formen under 12 veckor med Victor Urquhart Smångs träningsupplägg!  

Träningsprogram för löpare

Träningsprogram för löpare

Löpning är en av de mest populära och tillgängliga formerna av motion, men att komma igång eller förbättra din prestation kan ibland kännas överväldigande. Här är en översikt över fyra olika träningsprogram som kan hjälpa löpare på alla nivåer - från nybörjare till erfarna halvmaratonlöpare - att nå sina mål.

Nybörjarprogram för löpning

Att börja med löpning kan vara en utmaning, men med rätt träningsprogram kan du snabbt bygga upp din uthållighet och självförtroende. Ett typiskt nybörjarprogram för löpning sträcker sig över 8-12 veckor och syftar till att hjälpa dig att bygga upp din uthållighet gradvis genom att växla mellan löpning och gång.

I början kan du till exempel börja med att växla mellan 1 minut löpning och 1-2 minuter gång, och gradvis öka löpningstiden och minska gångtiden. Målet är att du till slut ska kunna springa i 30 minuter utan att stanna.

Träningsprogram för nybörjare

5km-träningsprogram

Om ditt mål är att springa 5km snabbare, kan ett specialiserat 5km-program hjälpa dig att förbättra din hastighet och uthållighet. Dessa program varierar, men många innehåller en kombination av långdistanslöpningar för att bygga upp din aeroba kapacitet, intervallträning för att öka din hastighet och styrketräning för att förbättra din löpteknik och förebygga skador.

De flesta 5km-program sträcker sig över 6-12 veckor, med 3-5 träningspass per vecka. Det är viktigt att inkludera återhämtning mellan intensiva pass och att gradvis öka din löpvolym för att undvika överträning.

Träningsprogram för 5km

10km-träningsprogram

För löpare som siktar på att springa 10km, krävs det en balans mellan uthållighet och hastighet. Ett 10km-träningsprogram kan hjälpa dig att utveckla båda dessa komponenter.

Dessa program innehåller ofta långdistanslöpningar, intervallträning och tempo-pass (tröskelträning), där du springer i en takt som är lite svår, men som du kan upprätthålla över en längre period. Många 10km-program sträcker sig över 8-16 veckor, med 4-5 träningspass per vecka.

Träningsprogram för 10km

Halvmaraton-träningsprogram (21km)

För att förbereda sig för ett halvmaraton krävs det en betydande mängd uthållighet och en noggrann träningsplan. Halvmaratonprogram sträcker sig vanligtvis över 12-20 veckor och innehåller en blandning av långdistanslöpningar, tempo-pass och ibland intervallträning, tillsammans med viktiga återhämtningsdagar.

Långdistanslöpningarna är särskilt viktiga eftersom de hjälper din kropp att anpassa sig till att springa längre distanser, medan tempo-pass och intervallträning kan förbättra din fartuthållighet och löpekonomi. Ett typiskt halvmaratonprogram kan innebära att du tränar 4-6 dagar per vecka.

Träningsprogram för halvmaraton

Det är viktigt att notera att varje löpare är unik, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Träningsprogram bör anpassas efter dina individuella behov, mål och livsstil. Oavsett vilket program du väljer, kom ihåg att lyssna på din kropp, inkludera tillräckligt med återhämtning och njuta av processen. Lycka till med din löpträning!


Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, de första åren som en total novis, sedan 2021 med Högby IF.