Har du hört talas om löparfestivalen i de småländska skogarna? Läs om Mundekulla här!

Träningsfilosofier

Löpning är en sport som är lika mycket vetenskap som det är konst. Det finns en myriad av träningsmetoder och filosofier, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. I den här artikeln kommer vi att utforska tre specifika träningsfilosofier: MAF-metoden, Critical Velocity och Dubbeltröskel.

MAF-metoden

MAF, eller Maximum Aerobic Function, är en träningsfilosofi utvecklad av Dr. Phil Maffetone. MAF-metoden fokuserar på att förbättra din aeroba (syreanvändande) kapacitet genom att hålla din pulsfrekvens under en specifik gräns under löpning. Denna gräns, känd som din MAF-puls, beräknas vanligtvis genom att subtrahera din ålder från 180.

Enligt Maffetone, genom att träna vid eller under din MAF-puls, kan du optimera ditt kroppens förmåga att använda fett som bränsle, förbättra din uthållighet och förebygga överträning.

Critical Velocity

Critical Velocity (CV) är ett koncept som har sitt ursprung i simning men har anpassats för löpning. CV är den hastighet som en löpare kan upprätthålla under en längre tid utan att ackumulera mjölksyra. Det representerar en balans mellan aerob och anaerob prestanda, och det är en intensitet som är hållbar men ändå utmanande.

CV-träning involverar att springa intervaller vid din CV-hastighet, med korta viloperioder. Dessa pass kan hjälpa till att förbättra din fartuthållighet och löpekonomi.

Dubbeltröskel

Dubbeltröskel innebär att du springer två tröskelpass på samma dag.

Det är genom bröderna Ingebrigtsens framgångar som inspirerat löpare och gjort dubbeltröskel till ett hett omdebatterat ämne på flera löparforum. De tränar dubbeltröskel ca två gånger i veckan.


Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.