Löpteknik - Träna teknik för löpning
Det kryllar av olika religioner inom löpningen som handlar om endera den ena typen av löpteknik, till vissa specifika skor som ska användas.
Exempel på dessa är de som enbart förespråkar barfotaskor, ett annat är de som anser att man aldrig borde springa på asfalt.
Varje löpteknik har sin grupp av människor, som svär att det är mirakelkuren. Experter säger att det inte finns tillräckligt med forskning för att definitivt säga att någon av dessa metoder förebygger eller orsakar skador. En sak är säkert: Försök att göra en radikal förändring i din teknik plötsligt, utan att ge din kropp en chans att justera sig, kommer göra att du blir skadad. Så hur bestämmer du om din löpteknik behöver fixas? Så länge du springer bekvämt och utan skada dig, finns det ingen anledning att tro det gör någon större skillnad. Det viktigaste av allt är att det känns bra.
Din löpmekanik bestäms av styrkan och flexibiliteten hos dina olika muskler och hur din kropp är uppbyggd. Här är några grunder som hjälper dig att behålla en bra löpteknik.
Tips för att förbättra din teknik
- Ett kort, snabbt steg.
Försök att inte förlänga ditt steg; Undvik att få foten framför kroppen vid landning, då detta kan leda till skador eftersom ditt knä får ta emot större stötar vid landning. - Landa mitt under kroppen.
Se till att din fot träffar marken under din kropp, inte framför den, då detta ökar belastningen på knät och ökar skaderisken. Det spelar ingen roll om hälen eller framkanten träffar marken först, så länge som foten inte är framför knäet. Detta är särskilt viktigt när du springer i nedförsbacke där trycket blir ännu större. - Tryck upp och skjut dig framåt.
Fokusera på att trycka dig upp ifrån marken och framåt. - Slappna av i händerna.
Håll händerna löst och under bröstet. Försök undvika att dina händer korsar din kropps mittlinje för mycket, och att dina händer inte slår framåt, eftersom båda dessa kan slösa bort ganska mycket energi. Var försiktig med att springa när du bär något, som ex. en telefon eller ett hundkoppel. Byt hand om halvvägs genom träningen om möjligt.
Styrketräning viktigt för bra löpteknik
Träna upp din styrka i kroppen. Musklerna löpare använder mest är de som sitter i underbenen, se till att vara stark här så får du mycket annat gratis. Exempel på övningar för starka underben kan vara excentriska tåhäv och vanliga tåhäv.
När du startar ett löpprogram, är det hög tid att börja arbeta med din styrka, speciellt dina underben, sätes och bukmuskler. En stark core gör det lättare att hålla kroppen upprätt - även när du är trött - och undvika att luta dig för långt framåt från höften. Du ska falla framåt när du springer, men undvik att falla framåt med axlarna, en välkänd guru inom löpteknik (Fredrik Zillén) säger att man bör skjuta fram det man har under pulsbandet.