Har du hört talas om löparfestivalen i de småländska skogarna? Läs om Mundekulla här!

Löpkadens och steglängd: Nycklarna till effektiv löpning

Löpkadens och steglängd: Nycklarna till effektiv löpning

Inom löpning är kadens och steglängd två centrala begrepp som det pratas mycket om. De kan ha inverkan på din löpeffektivitet och -prestation, men är inte avgörande.

Vad innebär dessa termer, och hur kan du förbättra dem? Låt oss undersöka detta tillsammans.


Vad innebär kadens och vad betyder det inom löpning?


Kadens, i löpningssammanhang, hänvisar till antalet steg du tar per minut. Det är ett mått på din löpfrekvens och är viktigt för effektivitet och förebyggande av skador. En högre kadens (med mindre steglängd) kan minska belastningen på lederna och förbättra din löpeffektivitet.

Vilken kadens ska man ligga på i löpning?


En allmänt rekommenderad kadens för löpare ligger runt 180 steg per minut. Detta är inte en universell regel, utan snarare en allmän riktlinje baserad på observationer av elitlöpare. Din optimala kadens kan variera beroende på din löpstil, kondition, kroppsmekanik och ditt tempo.

Hur ökar jag min löpkadens?


Att öka din löpkadens handlar i grunden om att ta fler, snabbare steg. Detta kan du göra genom att:

  1. Använda en metronom-app: Det finns många tillgängliga appar som kan hjälpa dig att hålla takten medan du springer.
  2. Spring till musik med önskad kadens: Välj låtar med en BPM (slag per minut) som matchar din målkadens och spring i takt med musiken. Det finns en funktion för detta i Spotify.
  3. Träna med löpdrills: Övningar som höga knälyft och butt kicks kan hjälpa dig att förbättra din kadens.
  4. Gradvis öka kadensen: Istället för att försöka hoppa till 180 steg per minut direkt, försök öka din kadens gradvis med 5-10% i taget.
  5. Ta hjälp av en löpcoach eller en löpgrupp: Professionell vägledning kan hjälpa dig att förbättra din teknik och kadens.


Hur långt är ett bra löpsteg?


Steglängden, vilket är avståndet mellan dina steg, är en annan viktig komponent i din löpteknik. Det finns ingen "perfekt" steglängd, eftersom det beror på individuella faktorer som din kroppslängd, benlängd och styrka i kroppen.

Det är dock viktigt att undvika att "overstridea", översträcka steget, (att landa foten långt framför kroppen), eftersom det kan leda till ökad belastning på knän och höfter som kan öka skaderisken. Ett effektivt löpsteg bör vara sådant att foten landar direkt under din kropp.

Att öka din löpkadens och korta ner din steglängd kan ta tid och träning, men genom att fokusera på dessa aspekter kan du förbättra din löpeffektivitet, öka din hastighet och minska risken för skador.

Summering

I denna artikel diskuterades begreppet kadens inom löpning, vilket refererar till antalet steg en löpare tar per minut. En allmänt rekommenderad kadens ligger runt 180 steg per minut, men detta kan variera beroende på individuella faktorer.

Att öka löpkadensen kan göras genom att använda en metronom-app, springa till musik med önskad kadens, utföra löpdrills och genom gradvis ökning. Vidare berördes steglängden, avståndet mellan dina steg, som är viktigt att optimera för att undvika att översträcka steget och belasta leder.

Genom att fokusera på löpkadens och steglängd kan löpare förbättra sin effektivitet, öka hastigheten och minska risken för skador.


Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.