Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Allt du behöver veta om intervallträning

Intervallträning är en effektiv träningsform som kan hjälpa dig att träna både mer och bättre. Alla löpare på högre nivå springer intervaller, då det är perfekt för alla som söker bättre kondition och styrka, samtidigt som det är roligt att genomföra. Du kan springa snabbare än vanligt, eftersom du får möjlighet att återhämta dig emellan intervallerna.

Hur genomför man intervallträning?

Intervallträning innebär att man tränar med högre intensitet än annars, för att förbättra sin uthållighet och styrka. Intervallträning kan se olika ut beroende på vad man har för mål i sikte. Innan du börjar med ditt intervallpass bör du vara väl uppvärmd, så kör 10-15 minuter lugnare jogg före intervallpasset. Därefter ökar man hastigheten på sina intervaller. Intervaller innebär att man springer en kortare sträcka med hög intensitet (oftast mellan 30 och 90 sekunder) och sedan vilar man, antingen med låg intensitet eller helt stillastående.

Kan man gå ner i vikt av intervallträning?

Ja, intervallträning är ett effektivt sätt att öka sin fettförbränning, eftersom de kräver att man arbetar med hög intensitet som leder till att kroppen förbränner fler kalorier. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om att träna hårt, utan även att äta bra. Att äta bra handlar om att äta ordentligt, inte att sluta äta, då kommer du dra på dig skador istället. Om du däremot kombinerar intervallträning med en hälsosam kost, så kommer du att se resultat snabbare än annars.

Hur lång tid ska man köra intervallträning?

Det är mycket beroende på vilken typ av effekt som du är ute efter. Det finns olika typer av intervallträning som pågår under olika lång tid. Till exempel, om du är ute efter att bränna fett, är ett sätt att träna hårt i totalt 20-30 minuter. Om du är ute efter att förbättra din uthållighet, t.ex. för att springa ett maraton, kommer du att behöva köra längre intervaller – med en intervalltid på omkring 45 minuter till över en timme.

Vilka intervaller är bäst?

Det bästa med intervallträning är att det kan skräddarsys helt och hållet efter dina mål. Det finns därför olika intervaller som du kan välja mellan beroende på vad du är ute efter för resultat. Om du är ute efter att förbättra din uthållighet, är det bäst att springa långa intervaller, ofta refererade till som tröskelintervaller. Det innebär att du springer ett längre stycke med relativt hög intensitet - men inte lika hög intensitet som om intervallerna vore kortare. Om du är ute efter fettförbränning, är det bättre att springa kortare intervaller som kräver att du springer ett kortare stycke med hög intensitet.

Vad säger forskningen om intervallträning?

Sharma, Ashish & Yadav, Narendra & Kumar, Abhishek (2022) undersökte effekten av högintensiv intervallträning på hälsan. Denna artikel är sammanställd genom tidigare studier som finns på internet, i avhandlingar och böcker. Genom att söka igenom elektroniska databaser identifierades alla relaterade artiklar om HIIT och dess inverkan på människokroppen. Genom denna forskning har man funnit att HIIT har många fördelar som förbränning av kalorier, bättre muskelmassa, ökad uthållighet, friskare hjärta, hjälp med att hålla diabetes i schack, förbättring av aerob och anaerob kapacitet samt förbättrat explosivt styrkebruk. Studien konkluderade att Högintensiv Intervallträning (HIIT) är mycket fördelaktigt för att upprätthålla god hälsa och det rekommenderas att utföra någon form av HIIT minst två gånger i veckan.

Vad är HIIT?

HIIT (High Intensity Interval Training) är ett träningsupplägg som involverar att använda korta perioder med maximal ansträngning varvat med kortare pauser med låg intensitet för att förbättra konditionen och fettförbränningen. Det är ett snabbt och effektivt sätt att träna, som ger stora fördelar på kort tid, särskilt för personer som inte redan har bra kondition.

Vad händer i kroppen vid intervallträning?

När kroppen utsätts för hög intensitetsträning, ökar kroppens förbränning av fett och kalorier. Denna förbränning hålls i gång även efter att träningen har slutat. Kroppen är också mer flexibel efter intervallträning eftersom det ökar cirkulationen och förbättrar blodcirkulationen.

Får man bättre kondition av intervaller?

Ja, intervallträning är mycket effektiv för att förbättra konditionen. Att träna intervaller är något varje satsande löpare måste ha i sin träningsarsenal. Det är ett bra sätt att förbättra sin fysiska uthållighet genom att träna med växlande intensitet.

Sammanfattning:

Intervallträning är ett extremt effektivt sätt att träna för alla som vill få bättre kondition och styrka. Det är enkelt att genomföra och kan göra dig till en bättre löpare, men också väldigt effektivt för att förbränna fett. Det finns olika typer och längder på intervaller som bör vara anpassade efter dina mål. Intervallträning förbättrar även blodcirkulationen och stärker kroppens flexibilitet. Intervaller är helt enkelt ett riktigt bra sätt att förbättra sin kondition och få bättre uthållighet.


Jag är en hängiven löpare som gillar att springa långt. Maraton är min favoritdistans och jag tränar nu inför Fujisan Maraton utanför Tokyo i Japan.