Har du hört talas om löparfestivalen i de småländska skogarna? Läs om Mundekulla här!

Bästa kosttillskotten för löpare

Artikeln innehåller annonslänkar


Kosttillskott kan vara bra om din normala kost inte fyller dina energibehov som löpare. Däremot är det inget du ska sträva efter att använda om du inte har behov av det.


Löpning är en träningsform som kräver mycket energi. Framför allt vid långdistanslöpning eller i samband med hårda träningspass kan det vara bra att tänka lite extra på vad man stoppar i sig.


Det finns många nyttiga kosttillskott som kan vara bra för löpare både innan, under och efter träningen. Här kan du läsa mer om lämpliga kosttillskott för löpare samt när du bör inta dem för bästa effekt.



Före aktivitet

Rödbetsjuice innan träning eller tävling

rodbetsjuice.png 1.17 MB

Rödbetsjuice (köp här) innehåller en mycket hög koncentration av nitrat som är bra för uthålligheten och blodtrycket. Nitratet i rödbetorna förvandlas till nitrit i kroppen.

Nitrit hjälper musklerna att ta upp syra och arbeta mer effektvit, du kan skjuta en aning på din mjölksyratröskel. Det gör att du orkar springa relativt hårt under längre tid än du skulle göra annars.

Bästa sortimentet av rödbetsprodukter hittar du hos Svenskt Kosttillskott.


Under aktivitet


Energitillskott under träning eller tävling

Om du ska ge dig ut på ett långpass eller ett långt lopp är det viktigt att du ser till att du kan fylla på med energi. Under tävlingar delar de ofta ut dryck samt något att äta, men när du tränar får du själv se till att du har med dig vad som behövs för att kroppen ska orka. Sportdryck, gels och bars är populära energikällor för löpare.


Den här typen av tillskott består av snabba kolhydrater och salter (elektrolyter) som ger energi som kroppen kan tillgodogöra sig snabbt. Energitillskottet kan vara avgörande när du behöver en extra boost för att orka springa de de sista fem kilometrarna på den långa löprundan.


Fördelen med gels och bars är att du enkelt kan stoppa dem i fickan. För sportdryck behöver du ta med dig en flaska eller ha en vätskeryggsäck. Ta inte med dig gels och dryck i onödan. Om ditt träningspass är under en timme finns det ingen anledning att ta med dig energitillskott utan det räcker med att äta ordentligt innan.

Om du är ute i mer än 90 minuter bör du alltid se till att ha någon form av energi med dig. Det är inte alltid säkert att du behöver använda det, men för att orka hålla intensiteten hela vägen kan det vara psykologiskt viktigt att få något sött i munnen mot slutet av passet.


Salter under och efter träning


När du löptränar svettas du, vissa svettas extremt mycket, vilket gör att du kan behöva öka ditt saltintag.


Om du tränar eller tävlar i värme är det extra viktigt att du är noga med att få i dig ordentligt med salt. Kanske har du någon gång märkt att du fått saltstreck i ansiktet eller någon annanstans på kroppen efter ett långt och svettigt löppass. Då är bör du se till att få i dig mer salt efter träningen för att ersätta det du svettats ut.


Det kan antingen vara i form av tillskott med salter eller genom sportdryck som innehåller salt. Många löpare saltar maten extra efter hårda träningspass där man svettats mycket.


Efter aktivitet


Proteintillskott efter träning

Löpare tenderar att fokusera mycket på kolhydrater vilket gör att protein ofta hamnar i skuggan.

Kroppens muskler behöver ett ordentligt intag av protein även vid uthållighetssporter som löpning. Löpning är en sport som kräver både kondition och muskelmassa. Slarva därför inte med proteinintaget.


Många löpare väljer att komplettera sin kost med ett proteintillskott, t.ex. vassleprotein. Det finns numera även många bra veganska proteintillskott.


För att maximera kroppens återhämtning kan ett kosttillskott med protein med fördel intas direkt efter ett långt eller hårt löppass. Under träningen har kroppen gjort av med mycket energi och ett proteintillskott kan förhindra muskelnedbrytning. Även dina mellanmål bör innehålla en hög andel protein.


Exempel på bra kost som innehåller protein kan vara havregrynsgröt med mjölk till frukost. Där finns protein i både havregrynen och i mjölken, dessutom är det rikt på kolhydrater vilket är fördelaktigt inför en tung träningsdag.


Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.