Sollentuna Winter Marathons - Intervju med Nicholas Roman
Fotograf: Anders Wadin
När vinterns kyla täcker Sollentunas landskap, ger sig ett stort antal modiga löpare ut för att bemästra ett av de mer utmanande löploppen i Sverige – Sollentuna Winter Marathon. Detta unika evenemang, som lockar deltagare från inte bara Sverige, utan även från andra länder, springs så länge isen håller på Edsviken och Norrvikens isiga sjöar.
Bakom detta extraordinära lopp står Nicholas från Challengize, en man med en passion för att skapa utmanande och inspirerande idrottsevenemang. I en exklusiv intervju delar Nicholas med sig av sin vision, erfarenheter och de unika aspekterna av att organisera ett lopp under Sveriges tuffare årstid.
Följ med oss när vi dyker in i berättelsen om Sollentuna Winter Marathon – ett lopp där uthållighet och vinterns skönhet möts.
Sollentuna Winter Marathons erbjuder en unik upplevelse med möjlighet att springa på is. Hur kom idén till?
- Det började som en enkel idé, en tanke som snabbt förvandlades till ett Facebook-event, och därifrån växte det till ett unikt två-i-ett lopp. Idag känner vi det som Sollentuna Winter Marathon, börjar Nicholas, skaparen av detta extraordinära evenemang. För Nicholas, vars löparfilosofi kan sammanfattas i att löpsäsongen varar från första januari till midnatt på nyårsafton, är idén om att springa på vintern lika självklar som under sommarhalvåret.
- Min vision 2018 var att skapa något annorlunda. Jag drömde om att utnyttja den unika skönheten runt Edsviken, utanför Stockholm, genom att rita upp en 21 kilometer lång bana på isen. Syftet var att visa upp de mest pittoreska delarna av området, förklarar han.
- Varför inte göra ett varv på vintern och ett på sommaren, och sedan kombinera dessa? funderade han.
Så föddes Sollentuna Summer Winter Marathon, ett lopp som sträckte sig över åtta månader och som man kan kalla världens längsta marathon.
- Deltagarna fick en halv medalj under sommardelen och den andra halvan under vinterdelen, säger Nicholas med ett leende.
Efter fem år av arrangemang, som sträckte sig före, under och efter coronapandemin, kände Nicholas att det var dags för förnyelse.
- Förra året beslutade jag att omvandla loppet till ett rent vinterevenemang, men med tre olika distanser: Winter Marathon på 42 kilometer, Winter Halvmarathon på 21 kilometer och Winter Kids Run på 2,1 kilometer.
Eftersom loppen går under vintern, som inte är särskilt pålitlig i södra Sverige, kan ju allt från is till barmark förekomma. Hur jobbar ni för att loppet ska gå genomföra oavsett förutsättningar?
Att arrangera ett lopp på is i Stockholm nuförtiden är inte helt enkelt. Därför har vi alltid minst två olika planer. Den ena innebär så mycket löpning på is som möjligt, och då har vi både Edsviken och Norrviken att välja på. Men ligger inte isen eller har inte blivit godkänd, går loppet runt respektive vattendrag på mer eller mindre isiga vägar. Så loppen blir alltid av oavsett vargavinter eller töväder.
Så loppets bansträckningar kan variera beroende på isens tillstånd. Hur beslutar ni, och när sker besluten, om vilken bansträckning det blir?
Jösses, det är nog få underlag som är så nyckfulla som is, och löparnas säkerhet är alltid prio ett när vi tar beslut om hur bansträckningen ska gå. Jag själv är en väldigt van långfärdsskridskoåkare, så jag brukar börja med att göra mina egna bedömningar av isarna under veckorna fram till loppdatum.
Sen samarbetar jag med både Danderyds Kommun som ansvarar för den plogade banan på Edsviken och Sollentuna Kommun som ansvarar för den på Norrviken. De gör gedigna kontrollborrningar av isen vid samtliga tänkta passager och är det under 12cm tjock is genomförs inte löpning på den. Det kan vara intressant i sammanhanget att veta att jag personligen åker skridskor på ca 3cm tjock is ibland, så det är gott om marginal med 12cm.
Fram till 24 timmar innan loppet har vi gett oss själva rätt att ändra bansträckningen och det behövs, för så snabbt kan isens förhållanden förändras.
Jag läser att det finns olika lopp för alla åldrar och nivåer, inklusive barnlopp och full- och halvmarathon. Hur går arrangemanget till, det måste bli mycket folk på en gång?
Vi skapar verkligen en härlig stämning vid det vi kallar Arena Edsvik, ett kulturområde längst upp i norra Edsviken med Edsbergs Slott från 1630-talet som back-drop. Här utgår alla loppen ifrån och vi har ett intensivt schema för att få iväg alla löpare.
Först ut går Marathon vid 11.00 så alla ska hinna komma i mål innan mörkret faller. Direkt efteråt genomför vi Kids Run som går runt Edsbergs Slott och Edsvikens Strand. Alla de snabba barnen hinner i mål innan Halvmarathon startar 12.00. Första passering av marathon sker sedan runt 12.30 innan de går ut på det andra varvet.
Som ni kan tänka er är det löpare på väg ut, in, varvning m.m, under en intensiv period där de möts och hejar på varandra.
Berätta om Arena Edsvik, vad händer där?
Vid Arena Edsvik skapar vi en riktigt värmande och mysig upplevelse. Förutom själva start- och målområdet, har vi en DJ som spelar bra musik, värmande eldar och hängområden, tält för att komma in från kylan mm.
Vi har även genom Medley Sollentuna möjlighet att erbjuda varm bastu och dusch efter loppet. I loppet ingår även mat och dryck, så efter målgång är alla välkomna in till Edsviken Piazza och Gelateria för en värmande soppa, kaffe och fika.
Vi vill helt enkelt att det ska kännas naturligt att hänga kvar och heja på alla andra löpare, kanske ta en fika ihop och njuta av upplevelsen att springa på vatten!
Loppen inkluderar också speciella klasser som Team och Canicross i Winter 21km. Kan du berätta mer om hur dessa klasser fungerar och vad de innebär?
Vi börjar med Canicross. Jag själv springer jättemycket med min hund och tycker det är självklart att de som vill ska få ta med sin hund och springa. Så alla med hund är välkomna och jag låter de starta strax innan masstarten så både hund och människor ska få en så stressfri upplevelse som möjligt. Vid målgång får alla hundar en ätbar medalj som brukar vara väldigt uppskattad.
Lag aspekten tar jag med mig från Swimrun där man tills nyligen bara fick tävla i par. Jag gillar att se alla lagen kämpa tillsammans runt banan i klasserna herr, dam och mixed där det ofta är ett antal äkta par som ställer upp.
Hur rekommenderar ni löpare att förbereda sig för dessa varierande förhållanden? Många undrar nog t.ex. vilken typ av skor som passar bäst under vilka förutsättningar?
Ja, man tror ofta att springa på is är det svåra, men egentligen är det lättast. Det är platt och man får bra fäste om man har rätt skor. Ofta är det delarna som går på snöig och isig trail runt som är de svåraste att bemästra.
Är det vinter med snö och is, är spikskor eller löparskor med ordentliga broddar att föredra. Dock blir spikskor väldigt hårda att springa i en längre stund, så det gäller att balansera grepp och dämpning så inte vaderna ger upp innan man gått i mål.
Challengize-flaggor används för att markera banan under loppen. Hur ser samarbetet mellan Challengize och Sollentuna Winter Marathons ut?
Challengize, ett hälsoföretag jag grundade för 8 år sedan, är arrangör av både detta lopp och ett par till. Vi älskar helt enkelt att få folk att röra på sig och ha kul tillsammans, det är t.o.m. vår mission. Därför gillar vi att arrangera lite annorlunda och roliga lopp, där man kan springa själv eller som lag, och få en häftig upplevelse tillsammans.
Deltar man i loppet kommer man få träffa alla mina härliga Challengize-kollegor, banorna är märkta med Challengize-flaggor och det blir alltid en rolig överraskning till deltagarna från oss.
Anmäl dig till loppet här:
www.edsvikenmarathon.se
Vi har också mailat ut en rabattkod till er som är anmälda till vårt nyhetsbrev.