Skip to content Skip to footer

Recension av Nike Zoom Fly 3

Artikeln innehåller sponsrade länkar från Nike.

Detta är en recension av Nike Zoom Fly 3.

Jag är en ambitiös motionslöpare som använt Nike Zoom Fly 3 flitigt. Detta har varit min sko för kvalitetspass och tidigare också tävlingar sedan 2019, då den lanserades. Har förbrukat 5 par när detta skrivs, och för närvarande använder jag 2 olika par av samma modell. Fråga mig inte varför.. 🙂

Nike Zoom Fly 3 är min favoritsko när det gäller att träna fart i. Den är betydligt billigare än både Vaporfly och Alphafly, men känslan är ändå snarlik. Du har en sula som bidrar till att du känner dig snabb, kraften kommer framåt med den här skon på fötterna.

Vi kommer gå igenom vad som gör det till en bra sko för snabba träningspass. Kolfiberplattan kommer få sin del, likaså materialet VaporWeave som har använts för ovansidan av skon.

Låt oss börja!

Nike Zoom Fly 3 recension & omdöme

Nike Zoom Fly 3 recension.
Nike Zoom Fly 3

Nike Zoom Fly 3 är min absoluta favorit när det kommer till träningsskor. Använder de alltid på mina långpass och intervallpass där farten ska vara relativt hög. De bör absolut inte användas i terräng, då den höga sulan gör det lätt att vricka fötterna på rötter och andra ojämnheter.

Denna sko är inspirerad av deras omtalade Vaporfly. Den släpps hela tiden i olika designutföranden, så bilden ovan är kanske inte tillgänglig när du läser detta. Själv har jag haft 5 olika utföranden av skon, en grön, en blå, en orange, en vit och en svart. Nu verkar deras spår vara att släppa de i mixade färger.

Värt att tänka på är att de släpper olika designer på dam modellen och herr modellen. Jag har bara sprungit i herr modellen av biologiska skäl, men det är troligtvis inte någon större skillnad mellan modellerna.

Skon har en kolfiberplatta i sulan som ger en bra energiåtergivning till löparen. Tack vare den har jag känt man fått ett bra tryck i steget även under de längre passen. Mina längsta pass i skorna är på drygt 3 mil, har aldrig upplevt att skon varit ett bekymmer under dessa pass.

Skillnaden mellan Zoom Fly 3 och Vaporfly är att denna modellen bara har en kolfiberplatta. Dessutom väger denna modellen lite mer än vad Vaporfly gör. Det är något man märker när man byter snabbt emellan skorna under ett pass. Ingenting jag lägger märke till om jag ska springa ett snabbare distanspass.

Kolfiberplatta

Detta är något som är unikt för en träningssko. Nike säger att det är en tävlingssko, men med anledning av att de har bättre alternativ i segmentet genom Vaporfly och Alphafly, väljer jag att se på denna skon som en träningssko.

Kolfiberplattan gör att du verkligen får ett extra driv framåt. Är man ovan vid att springa med kolfiberplatta kan det kännas ovant till en början, men du vänjer dig, jag lovar. Skon är trots plattan kraftigt dämpad, så även om du sjunker ner på hälen mot slutet av passet slår du inte “igenom”.

VaporWeave

Ovansidan av skon är i materialet VaporWeave som enligt mig är mycket skönare än vad man använde tidigare. Tidigare var det en tygovandel, vilken dels blev blöt när man spillde vatten på den, men den luktade otroligt illa när man ställde skorna i hallen.

Sedan de introducerade VaporWeave tycker jag det har försvunnit. Materialet är vattenavvisande, hela skon blir inte dyngsur av fotsvett, vilket gör att den faktiskt går ha stående i hallen även när gäster är på besök.

VaporWeave ger dig känslan av att skon sitter som en strumpa på foten. Den omsluter foten riktigt bra, skon visar inga tendenser till att börja glida runt på foten. Detta gör att jag aldrig haft ett enda skoskav ändå sedan jag började använda Nike Zoom Fly 3.

Nackdelar

När man använt sina skor ett tag så upptäcker man att sulan kan tyckas vara lite väl tunn. På alla mina par har det slutat med att sulan nötts igenom helt och hållet. Nu har jag ett steg som tydligt sliter alla mina skor mer på utsidan av foten, men ingen annan sko har nötts igenom sulan som denna.

I övrigt ser skon helt okej ut även efter mycket användning. Det gröna paret har jag sprungit cirka 70 mil i, det gråsvarta paret har jag nog kommit upp i drygt 40 mil i.

Har kompisar som kommit upp i över 100 mil i sina par. Mina brukar dock pensioneras omkring 75 mil. Sulan är helt enkelt slut då, man märker också att det börjar bli mindre energiåtergivning från kolfiberplattan mot slutet.

Hur ser de ut begagnade?

Här är ett galleri med bilder på mina 2 aktiva par. De gröna är väldigt nära pension nu, de gråsvarta har fortfarande några mil i sig. Men snart lägger jag en ny beställning på 2 nya par Nike Zoom Fly 3.

Alternativ till Nike Zoom Fly 3

Nike Air Zoom Pegasus 37

 

Nike Air Zoom Pegasus 37

Nike Air Zoom Pegasus 37 är förmodligen det bästa alternativet till Nike Zoom Fly 3 om man vill gå neråt i pris. Har bara använt ett par, anledningen till det var att jag var intresserad av möjligheten att designa mina egna skor. Du kan inte designa dina egna Zoom Fly 3, men Pegasus låter Nike dig byta ut nästan alla delar på i olika färger.

Det som skiljer skorna åt är att du inte har kolfiberplattan och således inte får assistans med att hålla farten på samma sätt.

Fördelen med Pegasus är att de är betydligt billigare än Zoom Fly 3. De har en skön känsla, men jag skulle inte använda denna skon för snabba längre pass på träning. Då sliter man lite för mycket på kroppen är min uppfattning.

Slutsatser

Sammantaget kan man säga att Nike Zoom Fly 3 är mina absolut favoriter bland alla träningsskor för snabba pass jag någonsin haft. Att man förbrukat 5 par säger kanske en hel del om den saken.

Det enda som drar ner betyget för skon är att den är ganska dyr. Priset har gått stadigt uppåt också, första paret köpte jag för 1 399 kr, det senaste kostade 1 699 kr. Nike vet hur man tar betalt.

Nästa steg? Köp dig ett eget par

Jimmie Johansson
Jimmie Johansson

Inbiten motionslöpare som gjort milen på 34:43.