Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Löparfestivalen - Mundekulla 3 Days of Running Festival

Löparfestivalen - Mundekulla 3 Days of Running Festival

I hjärtat av Smålands djupa skogar, där naturens skönhet och lugn omfamnar varje besökare, hittar vi Mundekulla 3 Days of Running Festival, som en ny fräsch fläkt för den passionerade löparen. Denna festival, som först dök upp på löparscenen 2023, är inte bara ett evenemang; det är ett revolutionerande projekt som strävar efter att förvandla löpning från en personlig strävan, till en djupt social och berikande upplevelse. Genom att kombinera utmanande lopp med tankeväckande workshops som spänner över uthållighetstekniker och kost, till mental styrka, omdefinierar Mundekulla vad det innebär att delta i ett lopp. Bortom den fysiska ansträngningen är det en helg där själen får näring, där varje minut är en del av en större resa mot personlig utveckling.


Med en vision om att bli ett återkommande inslag i Glasrikets evenemangskalender, förnyar Mundekulla idén om hur ett lopp kan genomföras. Mundekulla är en sällsynt oas där löpare inte bara kan utmana sina fysiska begränsningar, utan också hitta en djupare koppling till löpningens essens och det omgivande naturlandskapet. Denna festival erbjuder en unik chans att återupptäcka passionen för löpning, att tillsammans med likasinnade utforska gränserna för vad som är möjligt, både fysiskt och mentalt.


Mundekulla 3 Days of Running Festival är mer än bara ett lopp; det är ett evenemang för alla som söker efter mer än bara ett startskott och en mållinje. Det är en inbjudan till en helg där varje steg berättar en historia, där varje andetag är en del av en djupare upplevelse av livet.

Välkommen till Mundekulla, där varje löpare får chansen att skriva om sin egen historia, uppleva löpningens sanna magi och hitta en tillflyktsort som ger ny mening till varje kilometer.


Intervju med visionären och grundaren av Mundekulla Running Festival, Martin Studer

Vi spann vidare på surret hade hört om festivalen och träffade hjärnorna bakom den, för att avslöja vad som väntar deltagarna i år. De kommer berätta om allt från introduktionen av nya workshops till de unika boendealternativen på plats som lovar en stressfri tävlingsupplevelse.


Med förra årets evenemang, som genomfördes i en ”pop-up” version, i färskt minne. Vad kan man som besökare vänta sig 2024?


Vi intensifierar allt som deltagarna uppskattade vid den första festivalen – ett finjusterat utbud av lopp inklusive premiären för Glasriket Ultra 50k, fördjupade workshops och ett ännu mer omfattande urval av boendealternativ.


Med inspirerande förebilder från löparvärlden, såsom Roy Hinnen (schweizisk triathlonmästare) som gör comeback, och Frida Södermark (världscupvinnare på 100 km och svensk mästare), tillsammans med Wim Hof-metodens coach Björn Karlsson och yogaundervisaren Annie Rüdén, är vårt utbud av workshops skräddarsytt för en exceptionell upplevelse.


I år utökar vi vår workshop om "gör-det-själv" vegetariska kosttillskott för löpning för att möta den ökande efterfrågan på hållbar näring bland löpare. Istället för att förlita dig på energin från en förpackad gel, kommer du att få kunskap om vilken energi du behöver för att maximera din prestation i loppet.


Vilka tävlingsdistanser kommer Mundekulla 3 Day of Running Festival att innehålla?


Vårt signaturlopp blir otvivelaktigt Glasriket Ultra 50k. Vi är övertygade om att möjligheten att delta i en ultradistans väcker en verklig lust att utmana sig själv. Den kuperade terrängen längs grusvägen, som leder till en sammanlagd höjdökning på cirka 500 meter, skapar perfekta förutsättningar för denna utmaning. Glasriket Halvmaraton (21,1 km) erbjuder en vacker bana som slingrar sig längs sjöar och genom skogar samt jordbruksland. Mundekulla 10k och Mundekulla 5k är utmärkta lopp för den som löper mer för nöjets skull än för uthållighetens.


Vid sidan av den officiella tidtagningen kommer vi även i år att erbjuda ett bambini lopp för barn, vilket gör att det verkligen inte finns några ursäkter för att inte delta. Det kommer att finnas ett lopp för alla, och alla åskådare kommer säkerligen att veta hur de bäst kan heja fram och stötta deltagarna.


På vilket sätt tillgodoser dessa olika alternativ löparnas skiftande behov?


Valfrihet är avgörande – löpare kommer med olika mål och förväntningar. Därför har vi strukturerat våra alternativ för att passa allas behov. Vill du ha den fullständigt uppslukande upplevelsen av hela 3-dagarsfestivalen? Då är festivalpasset något för dig. Är du bara här för loppet och festen? Vi har sett till att du får vad du behöver med vårt racedagspaket. Eller om du enbart är ute efter tävlingen utan några krusiduller, är alternativet "endast lopp" ditt bästa val. Det handlar om att ge alla friheten att skräddarsy sin resa till Mundekulla.


Boendet verkar vara en stor del av Mundekullas upplevelse? Kan du berätta lite mer?


Absolut. Vi har sett alltför många lopp där logistiken tar överhanden över löparupplevelsen. På Mundekulla är ditt boende på Eco-Lodge eller Konferens- & Retreathuset bara några steg från startlinjen – bokstavligen talat. Inga långa promenader upp till tävlingsområdet, ingen väntetid vid målgången. Allt sker i omedelbar närhet.


Denna bekvämlighet innebär att du spenderar mindre tid på planering och mer tid på att njuta av festivalen. Det är denna sömlösa blandning av tävling och avkoppling som skiljer oss från mängden. Utöver detta finns det många olika sätt att göra din vistelse speciell. Ta ett dopp i simdammen, sätt dig en stund i bastun, ta en promenad genom mindfulness-trädgården eller skogsstigarna, eller slappna av i ett lugnt hörn av Mundekulla.


På kvällarna blir det lägereldar och under två kvällar livekonserter – detta ingår såklart i festivalpaketet och kan bokas även av de som endast deltar på tävlingsdagen.


Så det verkar utan tvekan som att Mundekulla har visioner som sträcker sig långt bortom att vara ett lopp. Vad är din ultimata dröm med evenemanget?


Vårt mål är att göra Mundekulla 3 Days of Running Festival till en hörnsten inom löpningen har i regionen runt Glasriket. Evenemanget är tänkt att lyfta fram den naturliga skönheten och gästfriheten vi har att erbjuda, och locka till sig en global gemenskap som delar våra värden om välmående, hållbarhet och kamratskap.


Vi vill inte bara organisera ett lopp; vi skapar en miljö där löpare kan utmana sina gränser, skaffa nya färdigheter och knyta kontakter med likasinnade. Det handlar om att bygga upp en gemenskap som firar löpningens anda i en miljö som är lika inspirerande som människorna som deltar. Utbudet av löpdistanser, från 5 km till 10 km och vidare till Halvmaraton och Ultra 50k, erbjuder den perfekta platsen för att ta med vänner och familj där alla kan njuta av att delta tillsammans, men på sin egen ambitionsnivå.


Om någon fortfarande inte är övertygad, varför ska man inte missa Mundekulla 3 Days of Running Festival?


Här på festivalen skapar vi ett helt nytt format för vad ett löparevenemang kan vara. Med sin elektriska blandning av tävlingslopp och workshops mitt ute på landet, kommer du både förbättra din chans att lyckas med ditt lopp, samtidigt som du får möjlighet att sänka din stressnivå inför loppet genom att slappna av i vår fantastiska natur.


Festivalen bjuder också in till att ta med vänner och familj, som i lika hög grad kommer att uppskatta atmosfären, workshops och konserter som omger tävlingsdagen. Lägg till den idylliska miljön i det svenska landskapet, alternativ för boende på plats som garanterar en bekymmersfri helg, oavsett om du önskar bo i ditt eget tält eller boka ett av våra gästrum, möjligheten att umgås med tränare på absoluta toppnivån, ... och du har en festival som sträcker sig långt bortom vad en klassisk löpartävling har att erbjuda.


Så skriv upp Mundekulla i era kalendrar, knyt skorna och förbered er för en löparfestival som erbjuder hela familjen en fantastisk resa i en helande natur. Oavsett om du siktar på att krossa ett personligt rekord, uppleva löpningens hälsofördelar, hitta ett nytt knep för att ladda upp inför ett lopp, eller helt enkelt vill njuta av landsbygdens skönhet tillsammans med gemenskapen från likasinnade entusiaster, är Mundekulla 3 Days of Running Festival redo för dig.


Detta är din chans att vara med och skapa en tradition, att skapa minnen som sträcker sig långt bortom loppet och mållinjen. Gör dig redo för en helg där varje stund berättar en historia, varje andetag är en utmaning, och varje lopp en triumf. Välkommen till Mundekulla – där löpningen kommer hem.


Mundekulla ligger som nämnt djupt in i den småländska skogen, hur tar man sig enklast hit?

Du kommer enklast till Mundekulla genom att köra bil, det är några kilometer utanför Emmaboda.

Med tåg:
Till Emmaboda kan du ta tåget från både Köpenhamn, Malmö, Göteborg och Stockholm (byte i Alvesta). Härifrån tar du sedan taxi, läs mer nedan.

Med taxi:

Kontakta Ben's Taxi på +46 (0) 480-66555.

Boka minst 3 dagar i förväg, helst 1 vecka innan.

Kostnad: cirka 350 SEK per bil.


Samåkning:
Mundekulla Retreatcenter har också en samåkningsgrupp på Facebook, där du kan planera en samåkning: Klicka här

Anmälan:

Anmäl dig till Mundekulla 3 Days of Running Festival (23-26 maj 2024), eller något av loppen den 25:e maj 2024: www.mundekullarunningfestival.org


En ”early-bird” rabatt finns tillgänglig på evenemangets bokningssida fram till den 15:e mars.


Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.