Varför höjde SOK OS kvalgränsen?

Uppdatering: Carolina Wikström är numer uttagen till OS i Tokyo! Stort grattis till Carolina, välförtjänt!

Jag vet inte varför man höjer OS kvalgräns för maraton. Av min research att döma är dessutom tiderna helt plockade ur luften.

Ingen som följer svensk löpning, i synnerhet långdistans, har väl undgått SOKs nya kvalgränser för att ta sig till OS på maraton. 2:08 är den nya gränsen för herrar och 2:25 för damer.

Herrarnas OS kvalgräns för maraton: 2:08

Tittar vi på herrarnas OS kvalgräns på 2:08, och jämför den med tider i historiska OS lopp. Då slås man av att det är en tid som hade räckt till seger i samtliga olympiska spel, förutom 2008 då det bara räckt till brons.

Det hade dessutom räckt väldigt långt på internationella listor fram till slutet på 90-talet. 1996 var t.ex. världsårsbästa tiden 2:08:25, satt av Martín Fiz från Spanien i Sydkorea. 2000-talet har det dock hänt någonting, sämsta tiden som världsårsbästa är 2:06:50 från 2001. Det som också hänt är att dominansen är total av Kenya och Etiopien.

Sedan är 2000 innehar Kenya 12 st noteringar som världsårsbästa, Etiopien 6 st och USA tillsammans med Portugal är de enda icke afrikanska nationerna som har fått ett årsbästa var noterade. Sedan 2003 är det dock endast Kenya och Etiopien som prenumererat på noteringarna.

Damernas OS kvalgräns för maraton: 2:25

Rent resultatmässigt i OS, är det inte i närheten av lika hårt som herrarnas. 2:25 hade räckt till en sjätteplats i de två senaste olympiska spelen. Däremot hade det räckt till seger både 2008 och 2004, samt en fjärdeplats i Sydney år 2000.

Tittar vi däremot på världsårsbästa år för år, så är 2:25 i paritet med 2:08 för män. 1996 hade nämligen 2:25 noterats som världsårsbästa för damer, då Katrin Dörre från Tyskland sprang snabbast på 2:26:04 i Osaka, Japan.

Den afrikanska dominansen är inte riktigt lika extrem på damsidan heller, men den är på god väg att bli det. Sedan 2000 har Kenya 9 st noteringar som världsårsbästa. Etiopien har 3, Storbritannien 3, Tyskland 2 och Kina har tillsammans med USA & Japan 1 notering vardera.

Skorna har blivit mycket bättre

Enligt SOK är en av anledningarna till att OS kvalgränserna blivit så extremt mycket hårdare, att skorna har blivit mycket bättre. Sedan Nike släppte sina Vaporfly & Alphafly modeller har tiderna absolut förbättrats. Frågan är om det verkligen har förbättrats 3 minuter för atleter som är hyfsat nära världseliten?

För herrarna har världsrekordet förbättrats från 2:02:57 år 2014, till 2:01:39. Det är en förbättring på 1 minut och 18 sekunder.

Eluid Kipchoge har under optimala förhållanden, med utbytbara farthållare och på en helt platt varvbana, sprungit maraton på 1:59:40. Det är nästan exakt 2 minuter bättre än hans världsrekord. Tittar man på siffrorna här så verkar det mer fördelaktigt att ha farthållare, helt platt bana och en bil som håller farten framför mer fördelaktigt än skorna.

Man måste potentiellt kunna komma topp 8 i OS

Detta låter ju rimligt. Både Kenya och Etiopien kan väl samla ihop 8 löpare som springer under våra OS kvalgränser tänkte jag spontant. Men de får max skicka 3 st vardera, så då krävs det att alla deras atleter gör en bra prestation samt att ett par andra löpare gör väldigt bra resultat.

Tittar man på åttondeplacerade i de olympiska spelen sedan år 2000, är tiderna följande:

SydneyAtenBeijingLondonRio
Herrar2:14:042:14:172:11:112:12:172:11:49
Damer2:27:072:32:502:27:512:25:382:27:36

Gamla OS-gränsen för herrar är alltid bättre än 8:e plats. Nya OS-gränsen för herrar hade som sagt räckt till seger nästan varje olympiskt lopp, förutom 2008 då det blivit brons.

Gamla OS-gränsen för damer hade bara kommit topp 8 Aten. Men den nya gränsen hade alltid räckt till åtminstone topp 6.

Låt oss leka med siffrorna för de nya skorna

Låt oss anta att en löpare springer ca 90 sekunder snabbare på ett maraton i de nya kolfiberskorna. Eluid Kipchoge hade ju bara 78 sekunders skillnad, men vi tar lite extra marginal här.

Då hade åttondeplatserna i OS sett ut enligt följande:

SydneyAtenBeijingLondonRio
Herrar2:12:342:12:472:09:412:10:472:10:19
Damer2:25:372:31:202:26:212:24:082:26:06

Gamla OS-gränsen för herrar hade fortfarande räckt till topp 8 i Sydney och Aten. Nya tiden på 2:08 är nästan 2 minuter bättre än den bästa 8:e platsen, trots vi plockat bort 90 sekunder på det resultatet för att kompensera för skorna. Musses och Davids svenska rekord, hade räckt till topp 8 i alla OS utom Beijing.

Gamla OS-gränsen för damer hade fortfarande bara kommit topp 8 under OS i Aten. Nya gränsen hade räckt till topp 8 i Rio och Beijing också när tiderna är kompenserade med 90 sekunder för de nya skorna. Detta kan trots allt vara en rimlig nivå för att nå topp 8 i ett olympiskt spel, baserat på historiska data.

För att summera denna delen av artikeln kan det tyckas vara rimligt med 2:25, om SOK menar att man då är garanterad en OS-plats som damlöpare. Däremot är den nya tiden för herrar på tok för hård, en motsvarande tid där tycks istället snarare vara omkring 2:11 till 2:10:30 kanske?

Är det lika hårda krav i andra löpgrenar?

Sverige hade 15 löpare som klarade OS kvalgränsen i minst en gren. Av dessa blev 4 st uttagna av SOK till OS. Vissa uteblev p.g.a. skador, men de flesta med anledning av Sveriges högt ställda krav.

Av de som blev uttagna i löplika grenar (inkluderar även gång), var det endast Meraf Bahta som lyckades komma topp 8, med sin 6:e plats på 1500 m.

Sanna Kallur blev uttagen till 100 m häck trots att hon faktiskt inte klarat av kvalgränsen. Motiveringen till att nominera Sanna Kallur ändå, enligt Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK:

Nomineringsgränserna är inga digitala gränser, det är en indikation på nivå, säger han till SVT Sport.

Vi tycker hon gjort resultat som pekar på att hon kan ta en topp åtta-plats. Sen har Sanna en särdeles målmedvetenhet och envishet som är olympisk.

Peter Reinebo

Läs hela artikeln hos SVT här.

Svenska maratonlöpare som klarade kvalgränsen men inte fick åka till OS 2016

På listan över internationellt kvalificerade maratonlöpare för OS 2016, så fanns det hela 5 svenska namn med. Bland herrarna var det Mikael Ekvall och David Nilsson som lyckats slå den internationella kvalgränsen. På damsidan var det en trio bestående av Isabellah Andersson, Annelie Johansson och Louise Wiker.

Samtliga ratades av SOK.

Vad krävs för att kvala in till OS 2021?

Just nu så krävs det att en löpare på damsidan springer under 2:25. Det tror jag det finns potential för, Carolina Wikström är född 93 och sprang så sent som i december maraton på 2:26:37 i Valencia. Har hon en bra grundperiod nu i vinter, och får till en fullträff under våren är det nog rimligt.

Den enda svenska kvinnan genom alla tider som varit under 2:25 är Isabellah Andersson, hon satte det gällande svenska rekordet 2011 på tiden 2:23:41.

För herrarna ser det kanske lite mörkare ut. Inte omöjligt på något sätt, men både David Nilsson och Mustafa Mohammed, som slagit det svenska rekordet en gång var på senare tid – måste slå det gällande svenska rekordet med över 2 minuter.

”Musse” har passerat 40 års strecket och det känns kanske tveksamt att han har vad som krävs för att kapa ytterligare 2 minuter.

David är kanske Sveriges mest oförutsägbara löpare. Han satte 1:02:05 på halvmaran i Osaka innan pandemin bröt ut. Får han på en sinnessjuk fullträff är det kanske möjligt, han har hintat om att det finns mer i kroppen i diverse poddar.

Om vi blickar framåt till 2024 stoppar jag nog in mina pengar på att Emil Millán de la Oliva kan klara gränsen. Han slog igenom brutalt under 2020, med bl.a. ett SM-guld på 10000 m och svenskt rekord på entimmeslöpning (20128 m). Ge honom ett par års skadefri träning och vi har definitivt Sverige representerat på maratondistansen i OS.

Summering

Om vi har hittat svaret på frågan varför SOK höjde kvalgränsen med 3 minuter för maraton? Nej definitivt inte. Damernas nya kvaltid hamnar möjligen närmre en tid för en åttondeplats, om man kompenserar för kolfiberskorna med 90 sekunder. Men herrarnas tid ser jag inte någonting som tyder på att den är rimlig, inte ens med kompensation för kolfiberskor.

Sen vet jag man borde kolla på kvalificeringstider och inte mästerskapstider. Hur som helst kommer svenskarna med största sannolikhet inte springa på placering i ett eventuellt OS maraton. Det gör de som rimligen hamnar på pallplats, men dit är det ytterligare ett par minuter man får kapa på kvalgränserna i så fall.

SOK, låt kvalificerade löpare springa och sprid glädjen löpning kan ge ut till svenska folket. Människor är inte bara intresserade av medaljer, det handlar mycket om att bygga förebilder för barn och ungdomar.

Tack för mig.
Jimmie Johansson