Skip to content Skip to footer

Mer blod springande punkt för fler operationer

Blodomloppet

För att komma ikapp med vårdskulden vill sjukhusen nu genomföra fler planerade operationer. Ett hot mot det är den akuta blodbristen som råder. För att hjälpa de människor som väntat länge på sin operation kan de som vill göra en insats för samhället vara med i Blodomloppet.

Det startar på måndag den 31 maj på Djurgården i Stockholm. Där finns en uppskyltad bana som alla kan springa när det passar dem fram till den 20 juni. De som inte kan ta sig dit kan genomföra loppet på hemmaplan fram till 9 september. I vanliga fall samlar Blodomloppet närmare i 20 000 deltagare på Djurgården och totalt över 100 000 personer på 18 orter runt om i Sverige varje år.

– Genom att springa eller promenera Blodomloppet kan alla på ett enkelt sätt bidra till ett bättre liv för de människor som är i behov av att akut få blod. Det minskar ett långt lidande i vissa fall och räddar liv i andra fall. Att delta i loppet är ett enkelt sätt att ge ett litet bidrag till sina medmänniskor, säger Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.

Blodcentraler och blodbussar redo
Blodomloppet i Stockholm är i normala fall ett av största motionsloppen som arrangeras i Stockholm. I år genomförs det som ett digitalt lopp där alla kan springa när det passar dem. De kan välja mellan 5 kilometer och 10 kilometer. Priset för att delta i loppet och därigenom bidra till ökad blodgivning är 300 kronor. För det får deltagarna en specialframtagen t-shirt och en medalj. 

– Blodomloppet är viktigt för att rekrytera nya givare och för att uppmärksamma befintliga blodgivare. Vi kommer att sakna mötet med blodgivarna på plats, men står redo att ta emot dem på våra blodcentraler och blodbussar. Det är livsviktigt att friska givare fortsätter att ge blod, säger Malin Joelsson, biträdande driftchef för avdelningen Klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Universitetssjukhuset i Örebro och styrelseledamot i Föreningen Blodomloppet Sverige.

Förlängd tävlingsperiod
På grund av pandemin är tävlingsperioden i år förlängd fram till den 9 september. Dessutom har löpare som inte vill eller kan resa till Djurgården möjlighet att springa det på hemmaplan. Det innebär att deltagarna kan springa var och när de vill under hela sommaren.

Anmälan till årets lopp görs via blodomloppets webbsite: https://blodomloppet.se/vara-lopp/stockholm/

Fakta om Blodomloppet
I Blodomloppen runt om i Sverige deltar totat över 105 000 personer i 18 städer. Syftet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning och samtidigt främja en hälsosam livsstil. Det är Sveriges blodcentraler tillsammans med de lokala föreningarna som arrangerar loppen och allt överskott går till föreningarnas ungdomsverksamhet samt att främja vikten av den livsviktiga blodgivningen. Blodomloppet har arrangerats varje år sedan 1993.

Fakta om blodgivning 
I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt. Ungefär 100 000 människor behöver få blod varje år. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, förlossningar, olyckor och operationer. Blod kan inte ersättas på konstgjord väg och därför är din insats livsviktig för många människor. Eftersom blod är en färskvara och inte kan lagras längre än sex veckor är en jämn ström av blodgivare avgörande. Att ge blod tar cirka tio minuter. Minuter som kan rädda upp till tre människors liv.

Bakom arrangemanget av Blodomloppet i Stockholm, som vanliga fall är en tvådagars folkfest vid Djurgårdsbrunn på Djurgården, står TCS Lidingöloppet.

Fakta om TCS Lidingöloppet
TCS Lidingöloppet är världens största terränglopp och arrangeras på Lidingö den sista helgen i september i vanliga fall. Loppet är en del av En Svensk Klassiker. Sedan 1965 har de 30 kuperade kilometrarna på gröna Lidingö varit en lockande utmaning för löpare av alla sorter där det även finns möjligheten att springa distanserna 4, 5, 10 och 15 km. TCS Lidingöloppet ägs och arrangeras av idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott. www.tcslidingoloppet.se

För mer information, kontakta gärna:
Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige, 070-513 44 88, tomas@blodomloppet.se
Malin Joelsson, styrelseledamot i Föreningen Blodomloppet Sverige, 070‑352 27 64, malin.joelsson@regionorebrolan.se
Cecilia Gyldén, generalsekreterare, TCS Lidingöloppet, 070-570 55 95
Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikationschef, TCS Lidingöloppet, 070-670 55 40, fredrik.montgomery@lidingoloppet.se