Skip to content Skip to footer

Bästa Löparskorna 2022 – Våra val av löparskor för både män & kvinnor

Denna sida innehåller betalda annonslänkar.

När det handlar om skor för löpning så finns det en hel uppsjö att välja på. Det finns skor som passar olika bra till olika tillfällen. Den generella motionären nöjer sig förmodligen med ett eller två par löparskor åt gången, det brukar vara ett par skor att använda på sina långa lugna pass och ett par skor till de hårdare intervallpassen och eventuella tävlingar.

En sko som används för lättare pass, även kallade distanspass, brukar omnämnas som distansskor eller mängdsko. Vilken modell du ska ha beror lite på hur din fot ser ut, hur du landar när du springer och allra viktigast, vad du faktiskt tycker är skönt att springa i. Det finns skor i överflöd i denna genren, i alla prisklasser. Ett märke för den prismedvetna brukar vara Asics, de har skor som ofta passar både fot och plånbok bra, samtidigt som de håller relativt länge i de flesta fall.

Tittar man på vilka skor världsstjärnorna har är det nästan uteslutande Nike och Adidas, främst med anledning av att detta är de två märken som pumpar ut störst summa pengar på att sponsra dessa stjärnor. Deras skor är utan tvekan av yttersta kvalité, men stirra dig inte blind på vilka skor din idol springer i, förmodligen har hon eller han fått skorna gratis och springer i de eftersom att de har ett avtal som säger att de måste göra det för att få sin sponsorpeng.

Andra tillverkare av löparskor är Salming, Saucony och Hoka One One. Salming är utåt främst inriktade på äventyrslöpning då de ofta sponsrar stjärnorna som vinner bergsloppen. Saucony tycks ha en annan strategi genom att sponsra exempelvis podcasts eller lopp som exempelvis Lidingöloppet, för att nå ut till den breda allmänheten. Hoka One One har undertecknad svårt att se vad deras strategi är, de syns lite här och var.